2020. október 31., szombat

Aranydurbincs bakonyi módra mákos metélttel.

 


Megint itt a hétvége, úgy rohannak ezek a napok.... ha hétvége, akkor a tányérunkra bizony megint finom halétel kerül. Köszönhető ez kedves barátomnak Frane Palekának aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza. A mai ebéd elkészítéséhez, két szép Aranydurbincsot használtam fel, melyeket bakonyi módra készítettem el, és tálaláskor pörkölt mákkal megszórt széles metélttel tálaltam. A bakonyit persze készíthetjük ízlés szerint több vagy éppen kevesebb gombával, szalonnával, ez már ízlés dolga, és a köretnek tálalt mákos metélt sincs kőbe vésve... 😉


Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni. 

 


 

Hozzávalók a halhoz:

2 db Aranydurbincs

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 tk halfűszerkeverék

1/2 citrom leve

5 dkg vaj

2 ek olívaolaj

 

A halat filézzük ki, majd a filékre facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd helyezzük bele a halfilét a bőrös felével lefelé. (a bőrös felét töröljük szárazra egy papírtörlővel mielőtt a zsiradékba helyeznénk)

Ezután közepes hőmérséklete, locsolgatva süssük kb. 10 percig hogy a halhús kellően átsüljön és a bőre jó ropogós legyen.

 

Tipp:  A filézéskor visszamaradt csontokból főzzünk pl. egy halalaplét, melyet halleves készítéséhez feltudunk majd használni. 

 


 

 Gombapaprikás hozzávalói:

10 dkg császárszalonna

1 ü Bonduelle csiperkegomba (280g-os)

1 db vöröshagyma (kisebb)

1-2 gerezd fokhagyma

1,5 dl főzőtejszín

1,5 dl tejföl (20%-os)

1 tk liszt

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 tk Piros Arany

1 tk pirospaprika

1 ek étolaj


A császárszalonnát vágjuk fel vékonyabb csíkokra. A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát alaposan csepegtessük le, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy wok-ba (vagy serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott szalonnát, süssük pár percig, hogy színt kapjon, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és szórjuk meg a pirospaprikával. 

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, öntsük fel a főzőtejszínnel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a Piros Aranyat, és főzzük pár percig hogy a szalonna puhára főjön.

A tejfölt keverjük simára liszttel, és egy kevéske vízzel, majd öntsük a szalonnás gombára, és kevergetve addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön a szaftja.

 



Mákos metélt hozzávalói:

20 dkg metélt tészta

2 ek egész mák

csipet só

5 dkg vaj


A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy tányérra, hogy lehűljön. (Pár pillanat elég neki, így rögtön öntsük át, mert különben megég a serpenyőben, és keserű lesz.)

A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, sózzuk, és szórjuk meg a pörkölt mákkal, majd alaposan keverjük össze.



Tálalás előtt tegyünk a tányérra pár kanál mákos metéltet, kanalazzuk mellé a gombapaprikást, helyezzük rá a megsütött halfilét, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése