2020. október 7., szerda

Rakott patiszon. (csillagtök)

 


Szép lassan beköszönt az ősz, a kertben már csak egy-egy bokor patiszon vagy cukkini található az utolsó terméseikkel. A napokban még sikerült mindegyikből pár darabot leszedni, így kitart még egy-két hétig. A mai ebédhez pl. egy nagyobb patiszonra volt szükségem ahhoz, hogy egy finom vega ebéd készüljön belőle. Tojással, és paradicsomos raguval rétegezve került a sütőbe. A sütési idő vége felé reszelt sajttal szórtam meg, mely finomra, ropogósra sült a tetején. A patiszont ízlés szerint akár cukkinire is cserélhetjük, mert mindkét változat nagyon finom.

 


 Hozzávalók:

1 nagyobb patiszon (csillagtök)

6 db főtt tojás

50 dkg paradicsom

1 db vöröshagyma

1 kisebb marék bazsalikom

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 kk ételízesítő

2 ek étolaj

kb. 5 dkg vaj a forma kikenéséhez

10 dkg reszelt sajt (gouda, edami, trappista...)

 

 


A patiszont kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk fel, vágjuk le a héját, szedjük ki a magját, majd sózzuk, és hagyjuk állni. Ezután öntsük le róla a levet, melyet a sózás hatására engedett.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A paradicsomot vágjuk cikkekre. A bazsalikomot vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, és az apróra vágott bazsalikomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd főzzük kb. 15 percig, és közben arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük, és platy legyen. (ha szükséges közben ízesítsünk utána)

Ezután a paradicsomos ragut hűtsük langyosra.  

A sütőtálat kenjük ki a vajjal, és rakjuk ki az alját a szeletelt patiszonnal.

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a paradicsomos ragut, (lehetőleg lé ne nagyon kerüljön rá) majd fedjük be a vékonyra szeletelt főtt tojással, végül pedig rakjuk rá a maradék szeletelt patiszont lehetőleg úgy, hogy mindenhol befedje.

A sütőformát ezután fedjük le alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk  kb. 45 percig, majd vegyük le a fóliát, szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük szép pirosra.



Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve helyezzük tányérra, és úgy kínáljuk. Ugyan húst nem tartalmaz, mégis egy laktató étel. A tetején ropogósra sült sajttal pedig nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése