2020. január 2., csütörtök

Blini fűszeres tejföllel és fürjtojással.
Blini, vagyis az orosz konyhából ismert, kelt palacsinta, mely eredetileg hajdinaliszttel készül... Az oroszoknál igazi klasszikusnak számít ünnepi alkalmakkor, sűrű tejföllel megkenve, kaviárral vagy lazaccal tálalva, és természetesen pezsgővel vagy vodkával leöblítve.... Én persze egyszerűen csak búzalisztet használtam, de állítom így is nagyon finom volt ez a sós változat. Tálaláskor fűszeres tejfölt kínáltam hozzá, a kaviárt és a lazacot pedig fürjtojásra cseréltem, melyet tükörtojásként megsütve, és megfőzve tálaltam a blini mellé. 😀persze a pezsgő nálunk sem maradhatott el.....


Hozzávalók a blinihez:

20 dkg liszt
5 dkg vaj
1,5 dkg élesztő (friss)
1/2 tk cukor
3 dl tej
2 db tojás (nagy)
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)Az élesztőt futtassuk fel kb. 1 dl langyos-cukros tejben. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. 

A lisztet keverjük össze ízlés szerint sóval, és őrölt fehér borssal, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a vajat, és a maradék hideg tejet, majd keverjük alaposan össze.

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük meg a tésztát.

Amikor a tészta megkelt, egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd olajjal kikent serpenyőben süssünk kisebb palacsintákat. (mivel vastagabb a palacsintatészta, így kicsivel több idő kell ahhoz hogy átsüljön)

Fűszeres tejföl hozzávalói:

2 dl tejföl
apróra vágott snidling (ízlés szerint)
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)

Kell még kb 15 db fürjtojás melyet ízlés szerint keményre főzve, vagy éppen tükörtojásnak megsütve készítsünk el.


A tejfölhöz adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.

Tálaláskor a bliniből helyezzük pár darabot tányérra, kanalazzunk rá a fűszeres tejfölből, helyezzük rá az ízlés szerint megsütött, vagy éppen megfőzött fürjtojást, majd úgy kínáljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése