2019. január 17., csütörtök

Gluténmentes sütőporos fánk.




Kezdetét vette a farsangi időszak, melyhez hozzátartozik a fánk sütés, legyen az éppen szalagos fánk, csörögefánk, vagy éppen a legegyszerűbb sütőporral készült fánk. A fánkot gondolom mindenki szereti, de sajnos vannak aki csakis a gluténmentes liszttel készült fánkot ehetik meg. Nekik szeretnék a segítségükre lenni, ezzel a fánkrecepttel, melyhez Schär Mix B liszt lisztet használtam. Mivel a tésztába sütőpor kerül, és nem kell keleszteni, így bő fél óra múlva már fogyaszthatjuk is a frissen illatozó fánkot. A gluténmentes liszttel persze a tészta egy kicsit tömörebb mintha fehér liszttel készült volna a fánk, de így is nagyon, de nagyon finom. Én tálalás előtt porcukorral megszórtam, és kissé savanykás meggylekvárral kínáltam.






 Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

2 ek porcukor
1 db tojás (nagy)
2 dl tejföl
1/2 cs sütőpor (6 gramm)
késhegynyi szódabikarbóna
1 tk vaníliaaroma
1 ek rum
kb. 5 dl étolaj a sütéshez





A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez.

Ezután keverjük, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra a tésztát, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki, majd szúrjuk ki a közepét. (a visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni.

Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (a fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat)






Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. A fánk tésztája finom, és könnyű, igaz a gluténmentes liszttel azért kicsit tömörebb, mintha fehér liszttel készült volna....


2 megjegyzés:

  1. Kérdezném,hogy tejföl helyett lehetne e valamit használni? Az unokám liszt és tejfehérje érzékeny.Ha van ötlet,előre is megköszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyik ismerősöm szintén tejfehérje érzékeny és Ő azt a tanácsot adta, hogy rizstejszínnel lehetne helyettesíteni a tejfölt. Szerintem a rizstejszínből biztosan nem kell majd 2 dl mint a tejfölből, így apránként kell hozzáadagolni, nehogy túl lágy legyen a tészta.

      Törlés