2018. június 2., szombat

Fehér csokis-epres torta. (Sütés nélküli)




A kánikula beköszöntével megkezdődik nálam a sütés nélküli, gyümölcsös torták készítése, melyet ízlés szerint már előző nap összeállíthatunk, majd tálalásig tartsuk a hűtőben. A sütés nélküli torták alapjának általában Győri Édes  kekszet használok, de pl. a babapiskóta is alkalmas hozzá. Mivel a tejföl és az eper jól összeillenek, így ez a torta is tejföllel készült. Persze azért egy kevés fehér csokoládé is került a krémbe, és természetesen az elmaradhatatlan tejszínhab, melytől igazán könnyű, és habos lett a torta. Eper helyett pedig ízlés szerint meggyel, málnával, esetleg ribizlivel is készülhet a torta....





Hozzávalók a kekszes alaphoz:

20 dkg Győri édes keksz
10 dkg vaj


A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk alaposan össze.

A vajat melegítsük fel, majd öntsük a darált kekszhez, és keverjük össze.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet,  majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.




Fehér csokis-epres rész hozzávalói:

20 dkg fehér csokoládé (pl. Milka)
4 dl tejföl
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
3 dl tej
20 gramm porzselatin + 1 dl víz
3 dl Hulala (v. habtejszín)
50 dkg eper


A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A fehér csokit gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd kevergetve hűtsük langyosra, és keverjük hozzá a cukros tejfölhöz.

A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék meleg tejhez, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre. 

Ezután kevergetve hűtsük éppen csak langyosra, majd adjuk a csokis-tejfölös keverékhez, és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.  Ezután öntsük a keverékhez, és szintén keverjük simára. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén  keverjük a csokis-tejfölös.... keverékhez.

A tortaformában lévő kekszes alapra kanalazzuk rá a krém 1/3 részét, rakjuk ki az előzőleg alaposan megmosott, és félbevágott eperrel, majd kanalazzuk rá a maradék krémet. (Kicsit ütögessük a megtöltött tortaformát az asztallaphoz, hogy a krém egyenletesen elterüljön, és ne maradjanak légbuborékok.)

Ezután a torta tetejét ízlés szerint rakjuk ki eperrel, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (Én előző nap összeállítottam a tortát, majd tálalásig a hűtőben pihent.)





Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Szinte összefut a nyál a számban, ahogy ránézek.
    Én is nagyon szeretem az ilyen sütés nélküli tortákat, gyakran csinálok is , főleg nyáron.
    Ezt biztosan kipróbálom :)
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fáni! Én köszönöm, hogy kipróbálod a receptemet, és biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni. A torta nagyon finom volt, a férjem nem győzte dicsérni, és persze enni. :) A tejfölnek köszönhetően pedig jóval olcsóbb mintha krémsajttal készült volna.
      Kellemes nyári pihenést kívánok!

      Törlés
  2. Most készítettem el, nagyon szép és isteni finom 😋.
    Próbálom glutén, tej és cukormentes formában is elkészíteni, remélem sikerül 😊. A habteszín egyenlőre problémát okoz, de talán megoldható. ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszta, nagyon örülök hogy elkészítetted és ízlik. Sok sikert kívánok a "mentes" torta elkészítéséhez, biztosan finom lesz. A tejszínt próbáld meg növényi tejszínnel helyettesíteni, ilyen pl. a Hulala vagy szerintem az Alpro növényi termékek.

      Törlés