2018. május 18., péntek

Epres túróhabtorta.




Az epres, és túrós sütemények a kedvenceink közé tartoznak, így alig vártam hogy megjelenjen az üzletekben, és a piacokon az eper... Szerencsések mindazok, akiknek a kertjében megterem ez a finom gyümölcs, mert annak az íze is más. Tehát beszereztem a tortához az epret, túró is volt itthon, így kezdődhetett is a tortakészítés. Mivel nem volt sem időm, sem pedig kedven a sütéshez, így a torta alapja egy sütés nélküli kekszes alap. Az epret pár perc alatt puhára főztem, majd pépesítve került az ízesített túróhoz, melyet végül egy nagy adag tejszínhabbal kevertem össze. A torta tetejéről pedig a csokoládé sem maradhatott le......





 Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

25 dkg Győri Édes keksz
12,5 dkg vaj


A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg vajat, és keverjük össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas-kekszmorzsát, és egyenletesen lapogassuk el.

Ezután tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, közben pedig készítsük el a tölteléket.




 Epres túróhab hozzávalói:

50 dkg eper
2 ek méz
1 cs vaníliás cukor


Az epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a mézet, és a vaníliás cukrot.

Ezután főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, és hagyjuk teljesen kihűlni.



50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
4 dl Hulala (v. habtejszín)


A túrót nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze. (Én krumplinyomóval csináltam, a savót kiöntöttem, és csak a száraz túrót használtam fel.)

Ezután adjuk a túróhoz a porcukrot és a vaníliás cukrot, a teljesen kihűlt pépesített epret, majd keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, és éppen csak langyos legyen.

Ezután öntsük az epres-túróhoz, és szintén keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, keverjük hozzá az epres-túróhoz.

Az elkészült epres-túróhabot egyenletesen öntsük a tortaformában lévő kekszes alapra, majd tegyük vissza pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Csokoládé ganache hozzávalói:

10 dkg csokoládé (70%-os)
1 tk vaj
1 dl Hulala (v. habtejszín)


Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel.  Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük éppen csak langyosra. (Egy szép, selymes csokoládékrémet kapjunk.)

A hűtőből vegyük ki a tortát, majd egyenletesen öntsük rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (A hűtőből kivéve rögtön szeleteljük fel, mert hidegen könnyebb szeletelni.)


1 megjegyzés: