2015. szeptember 12., szombat

Hétvévégi receptajánló!!! Kolbászos-krumplipürés egytálétel. (avagy paprikás krumpli újragondolva)




Hétvégén egyik kedvencemet, paprikás krumplit készültem főzni, amely végül kisebb változtatással került a tányérunkra. Lehet sokan felkapják a fejüket, hogy minek kell egy paprikás krumplin változtatni, úgy jó az ahogy van, és ebben igazuk is van. Én viszont szereteket új dolgokat kipróbálni, és most sem bántam meg. Így aztán a mai ebéd is kicsit más lett, és hasonló a pásztorpitéhez, csak éppen a darált húst kolbászra cseréltem le. A kolbászos-pörköltes alaphoz jó minőségű fűszeres kolbászt választottam, majd röpke negyed óra alatt szaftosra főztem. Közben a krumpli is fődögélt, majd egy finom krumplipüré készült belőle. Ezután egy sütőformába került a szaftos kolbász, melyre rákanalaztam a krumplipürét. Végül megszórtam reszelt sajttal, majd irány a sütő. Szép pirosra sütöttem, majd csemege uborkával tálaltam.







 Hozzávalók:

50 dkg jó minőségű  kolbász
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
0,5 dl víz
1 ek olaj
őrölt bors
1 tk pirospaprika


A kolbászt vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felszeletelt paradicsomot, és a paprikát is. Pároljuk pár percig, és szórjuk meg a pirospaprikával, majd adjuk hozzá a kolbászt, és öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, hogy a szaftja kissé besűrűsödjön.






Krumplipüré hozzávalói:

1 kg krumpli
20 dkg vaj
1 dl főzőtejszín (v. tej)
őrölt fehér bors

tetejére 10 dkg reszelt sajt


A krumplit főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd szűrjük le.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és öntsük hozzá az előzőleg megmelegített tejszín felét. Robotgéppel keverjük simára, és közben ha szükséges, akkor adjuk hozzá a maradék tejszínt is. (arra figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a püré)

Egy sütőformába tegyük bele az elkészült kolbászt, és kanalazzuk rá a krumplipürét, majd szórjuk meg a reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

Tálaláskor óvatosan alányúlva szedjük a kolbászos-krumplipürét tányérra, majd ízlés szerint savanyúsággal kínáljuk.


1 megjegyzés:

  1. Egyszerű, de nagyszerű... azt hiszem, ha vegetáriánus lennék, krumplipürét ennék krumplipürével :))

    VálaszTörlés