2015. január 18., vasárnap

Kiwis-almás pite.




A napokban egy kedves ismerősöm rákérdezett, hogy hol találja meg a blogban a kiwivel készült recepteket. Bizony azt kellett válaszolnom rá, hogy kiwivel készült sütemény, gyümölcssaláta........ receptet eddig még nem osztottam meg. Így aztán a hétvégére beszereztem egy doboz kiwit, és elsőként egy finom pitét sütöttem belőle. Igaz napokig várakoztam, hogy kellően beérjen, megpuhuljon a gyümölcs, mégis csak félig sikerült ezt elérnem. Volt amelyik szépen megpuhult, és (mint a képen is látható) volt amelyik még bizony érhetett volna. Almával összepárosítva, viszont pite tölteléknek nagyon finom volt. Tálaláskor tejszínhabbal kínáltam, mely nagyon jól illet az omlós tésztához, és a krémes töltelékhez.







 Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
8 dkg sertészsír (v. 10 dkg vaj)
5 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
csipet só


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és tegyük be fél órára a fagyasztóba (v. hideg helyre), hogy kellően lehűljön. 

Ezután kezdjük el összemorzsolni az ujjunkkal,  majd amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot. Végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd enyhén lisztezzük meg, és nyújtsuk ki piteforma méretűre a tésztát. Ezután egy gyors mozdulattal fordítsuk át a formába, majd nyomkodjuk bele a tésztát. 

A formával együtt tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, addig még elkészítjük a tölteléket.







 Töltelék hozzávalói:

30 dkg kiwi (pucolva, darabolva)
1 nagyobb alma
2 dl habtejszín
2 db tojás (nagy)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor



A kiwit és az almát pucoljuk meg, majd daraboljuk fel, és végül turmixoljuk össze.

A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük alaposan össze az egész tojásokkal, majd keverjük hozzá a pudingport is. Ezután keverjük hozzá a tejszínt, majd a pépesített gyümölcsöt is. (a tejszínt NEM kell felverni!!!!)

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd óvatosan öntsük bele a tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (én légkeverésnél 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.






Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá tejszínhabot is. Én tejszínhabbal tálaltam, és nagyon finom volt a kettő együtt.


1 megjegyzés: