2014. június 26., csütörtök

Tiroli rétes.




Nagyon szeretjük a rétest, főleg az igazi, lehelet vékonyra kézzel húzott tésztával készült házi rétest. Emlékszem gyerekként nagy élmény volt amikor az anyu és a nagymama hozzáláttak a rétes készítéshez. A vászon abrosszal leterített asztal kint állt a hűs fa alatt, és Ők nagy ügyességgel húzták a tésztát, mely rendre engedelmeskedett nekik. Sajnos én nem merem bevállalni a rétestésztának eme változatát, így a szomszéd Teri nénitől kb. 30 évvel ezelőtt kapott recept alapján sütöm a rétes. Még a nagymamáék a húzott rétesnek voltak a mesterei, addig a Teri néni valami isteni finom tiroli rétest tudott sütni. Abban az időben igen gyakran megsütöttem én is, aztán valahogy felváltotta a kész réteslapból sütött. Igaz az meg sem közelíti a saját készítésű tésztából sütött rétest........ Hosszú kihagyás után a napokban megint a kezembe került a recept, így aztán hozzá is láttam a sütéshez. A töltelék pedig nem is lehetett volna más mint túrós, és a meggyszezonnak köszönhetően meggyes-mákos.







Tészta hozzávalói 4 rúdhoz:

20 dkg  finom liszt
10 dkg rétes liszt
3 dkg zsír
1 dl tejföl
1 db tojás
1 dl víz
1 kk ecet
csipet só

Lekenéshez:

12 dkg zsír (olvasztott)
10 dkg finom liszt



A vizet langyosítsuk meg, majd keverjük össze az ecettel.

A kétféle lisztet és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást, és egy kevés ecetes vizet. Ezután gyúrjuk össze úgy, hogy könnyen nyújtható, lágyabb tésztát kapjunk. (a maradék ecetes vizet apránként adagoljuk hozzá, mert lehetséges hogy nem kell bele az összes!!!!!!)

A lekenéshez olvasszuk fel a zsírt, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Ezután hűtsük ki, hogy éppen csak langyos maradjon, és könnyen kenhető legyen.

Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük rá a zsíros-lisztes keveréket. Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

A hűtőből kivett tésztát vágjuk négy egyenlő részre, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra amennyire csak lehetséges, és töltsük meg.







 Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
3-4 ek édes morzsa (pl. összemorzsolt babapiskóta)



A túrót keverjük össze ízlés szerint porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, majd osszuk el kétfelé.

A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét, egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával. (az édes morzsához babapiskótát vagy kekszet daráljunk le)

Ezután az édes morzsára kanalazzuk rá az egyik fele túrót, és a tészta két szélét hajtsuk rá, majd tekerjük fel. 
A másik tésztával is így járjunk el, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb a két megtöltött rudat.







Meggyes-mákos töltelék hozzávalói:


50 dkg cukrozott meggy (v. meggybefőtt)
10 dkg darált mák
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
3-4 ek édes morzsa (pl. összemorzsolt babapiskóta)


Én a meggyet előző nap kimagoztam, lecukroztam, majd alaposan lecsepegtettem mielőtt a tésztába tettem.

A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze ízlés szerint porcukorral.

A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét, egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával. (az édes morzsához  babapiskótát vagy kekszet daráljunk le)

Ezután szórjuk meg a cukros-mák felével, majd a meggy felével. Ezután szórjuk meg a meggyet a vaníliás cukorral, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, és tekerjük fel.
A másik tésztával is így járjunk el.

Ezután helyezzük szintén a tepsire egymástól kicsit távolabb a megtöltött rudakat, majd olvasztott zsírral kenjük le mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)
 A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

7 megjegyzés:

  1. Még nem hallottam ezt a feltekerős verziót, de fantazstikusan néznek ki, és ennek még én is neki mernék állni :D

    VálaszTörlés
  2. De jól néz ki, ki fogom próbálni! A napokban én is sütöttem, de csak bolti tésztából, az is finom lett :-)

    VálaszTörlés
  3. Én egy ismerős nénitől kaptam a receptet,nem is tudtam,hogy tiroli rétest sütök. :)
    De finom túróval is meggyel is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tiroli rétesként ismertem meg, de nyújtott rétesként is emlegetik. :) Végül is nem az elnevezése a fontos, hanem mint írod is az íze.... A túrós nálunk is nagy kedvenc, abból mindig sütök 2 rudat.

      Törlés
  4. 45 éve sütöm így a rétest! Csak az én receptem 25 dkg liszttel és tejföl nélküli. Az egész család kedvence. Általában, almás, meggyes, túrós, túrós-meggyes, és ha van maradék alma és túró, akkor azt is összekeverem.
    A tésztát ha összedagasztotta., oda kell csapkodni a deszkához, míg hólyagos nem lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ili, nagyon köszönöm a hasznos tanácsát... én eddig soha nem csapkodtam oda a deszkához, de kifogom próbálni. A receptet így kaptam, tejföl is volt írva, azóta is így készítem. Nagyon finom ropogós a tészta, nagyon szeretjük. A túrót almával még nem párosítottam, de ez is kipróbálásra vár. Nagyon szeretem még a sóval borssal készült káposztás tölteléket is, de mivel csak én szeretem, így azt ritkán készítek. Emlékszem az Édesanyám még krumplis rétest is sütött, na azt nem szerettem. :)

      Törlés