2013. november 7., csütörtök

Parasztgulyás és a nyeremény szakácskönyv.



Szeptemberben a "Mindmegette" meghirdette őszi receptversenyét melyre én is beneveztem néhány recepttel. Aztán izgatottan vártam az eredményhirdetést, és nagy örömömre az én nevem is szerepelt a nyertesek között. Ezúton is köszönöm a T. zsűri tagjainak!!! Nemsokára meg is érkezett  a Családi ízutazás szakácskönyv, tele sok finom régi és új recepttel. Rögtön végiglapoztam, majd átfutottam a recepteket, és megállapítottam, hogy bizony több ételt én is elfogok készíteni. (legszívesebben az összes receptet megfőzném) Az első kiválasztott pedig ez az egyszerű, ám annál finomabb parasztgulyás. Az eredeti receptben virsli került a levesbe, én azt lecseréltem debrecenire, így aztán még ízletesebb lett a levesem. Tálaláskor tejföllel megcsorgatva kínáltam, amely igazán jól illett hozzá. Ízlés szerint egy szelet kenyeret is kínálhatunk ehhez a finom leveshez, de én csak így magában kanalazgattam, és élveztem a meleg leves, kellemesen fűszeres ízét.






Hozzávalók:

10 dkg füstölt szalonna
1 pár debreceni (v. 2 pár virsli)
2-3 db krumpli
1 sárgarépa (nagy)
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
köménymag
őrölt fehér bors
pirospaprika
1 ek étolaj
1-1,5 l víz






A vöröshagymát, a fokhagymát, és a szalonnát vágjuk fel apróra. A krumplit vágjuk kisebb kockákra, a sárgarépát vékonyan szeleteljük fel. A paradicsomot vágjuk cikkekre, a paprika csumáját távolítsuk el, majd vágjuk fel csíkokra. A debrecenit (v. virslit) karikázzuk fel.

Egy fazékba öntsük bele az olajat, majd tegyük bele az apróra vágott szalonnát, (én szeletelt bacont vágtam fel csíkokra) és kezdjük el sütni. (ha zsírosabb a szalonna, akkor nem kell alá olajat önteni!!!!)

Pár perc után adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk tovább. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd rögtön a felkarikázott kolbászt (v. virslit), és szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és őrölt borssal. Keverjük alaposan össze, és pár percig pároljuk tovább. Végül adjuk hozzá a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és a kisebb kockákra vágott krumplit. Szórjuk meg ízlés szerint pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. 

Ezután ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Amikor felforrt, vegyük kisebb lángra, majd főzzük puhára. (én kb. 30 percig főztem, és ezalatt megpuhultak a zöldségek)

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd ízlés szerint kanalazzunk rá tejfölt.

3 megjegyzés: