2013. november 1., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Tejfölös csirkepaprikás tarhonyával.



Tejfölös csirkepaprikást gondolom már minden háziasszony készített, méghozzá saját receptje alapján. Így ezt a receptet csakis egy ötletként ajánlanám, ha még nem döntötted el, mit is főzzél a hétvégén. A csirkepaprikást mindenki a saját ízlésének megfelelően fűszerezheti, és a tejföllel még finomabbá teheti. Köretként ízlés szerint készíthetünk hozzá galuskát, főt krumplit, tésztát, vagy éppen tarhonyát. Én most a régi menzás ebédeket felidézvén, tarhonyát (vagyis úttörőgombócot) készítettem, és azzal tálaltam. Az utolsó néhány szem paradicsomból pedig salátát készítettem, majd azt kínáltam a paprikás mellé.





Hozzávalók:

1 db csirke
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
só (ízlés szerint)
1 ek pirospaprika
1 tk Piros Arany
1 tk Erős Pista
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
2-3 dl tejföl
2-3 ek olaj






A csirkét daraboljuk fel. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát szeleteljük fel.

Az olajon kezdjük el üvegesre párolni a vöröshagymát, majd pár perc után adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, és a paprikát. Ezután pároljuk még pár percig, majd helyezzük rá a feldarabolt csirkét. A hús mindkét oldalát süssük fehéredésig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, kanalazzuk rá a Piros Aranyat, és az ízlés szerinti mennyiségű Erős Pistát, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst, majd sózzuk és szórjuk meg a fűszerekkel. Végül adjuk hozzá a tejfölt, majd jól keverjük össze.

Ezután az edényen résnyi helyet hagyva fedjük le, majd forraljuk fel a levet. Amikor már forr vegyük kisebb lángra, és szép lassan főzzük puhára a húst. Amikorra a hús puhára fől, akkorra a szaft is szépen besűrűsödik.

Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. Én egy bögre tarhonyát aranybarnára pirítottam egy kevés olajon, majd felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel. Ezután ízlés szerint sóztam, majd átöntöttem egy jénai tálba melynek lefedtem a tetejét. Végül betettem a mikróba alacsony fokozatra, majd 25 perc alatt magába szívta a vizet, és már tálalhattam is. (sütőben is elkészíthetjük)

Tálaláskor a tejfölös csirkepaprikást ízlés szerinti körettel, és salátával kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Pont ezt főztem én is, csak csigatésztával. Még a fiam rá is csodálkozott, hogy tejfölös lett a csirkepaprikás... Azok a sárga pici fürtös paradicsomok olyan finomak, ismerem őket. Jövőre veszek belőle palántát... Saját termés?

    VálaszTörlés