2013. november 23., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres sült sertésmáj krumplival.



A hétvégi receptajánlót most azok figyelmébe ajánlanám akik szeretik a sertés, vagy éppen a marhamájat. Főként a sertésmájjal kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények, mert vannak akik egy világért meg nem kóstolnák, és vannak olyanok akik szívesen fogyasztják. Én elég ritkán készítek májat, és akkor is inkább csak sertésmájat, mivel a marhamájhoz szinte soha nem jutok hozzá. Most is így történt, sertésmájból készült az ebéd. Éjszakára fokhagymás tejbe áztattam be, majd fűszeres kukoricalisztbe forgattam bele, végül pedig egy kevés olajon sütöttem készre. A sütésnél figyelni kell arra, nehogy túlsüljön a máj, mert akkor igen kemény lehet a végeredmény. Nálam a máj átsült, viszont még igen puha maradt. Az esetleges szárazságát ellensúlyozva pirosra sült bacon szelettel tálaltam. Köretnek szintén fűszeres kukoricalisztbe forgatott, sütőben készre sütött krumplit készítettem. Tálaláskor ízlés szerint salátát, savanyúságot kínálhatunk hozzá.






Hozzávalók:

50 dkg sertésmáj ( v. marhamáj)
1 cs szeletel bacon
2-3 gerezd fokhagyma
3 dl tej
őrölt fehér bors
majoranna
2-3 ek kukoricaliszt
1 dl olaj a sütéshez

5-6 db krumpli
1 ek kukoricaliszt
kakukkfű (ízlés szerint)
2-3 ek olívaolaj






A májat vékonyan szeleteljük fel. A tejbe nyomjuk bele a fokhagymát, majd pár órára áztassuk benne a májat. (én egész éjszakára a fokhagymás tejben hagytam)

A bacont egy kevés olajon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután tegyük félre tálalásig.

A májat szedjük ki a tejből, majd alaposan csepegtessük le.
A kukoricalisztet keverjük össze ízlés szerint sóval, majorannával, és őrölt borssal, majd forgassuk bele a májat.

Az olajat hevítsük fel, majd az előzőleg lisztbe beleforgatott májszeleteket helyezzük bele. Ezután lassan, addig süssük hogy teljesen átsüljön, de ne száradjon ki. (én sütés közben többször átfordítottam) A megsült májat szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk ízlés szerint cikkekre. A kukoricalisztet keverjük össze a kakukkfűvel, majd forgassuk alaposan össze a krumplival.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olaj felével. Ezután tegyük rá a fűszeres lisztbe beleforgatott krumplit, majd locsoljuk meg a maradék olajjal. (én úgy spricceltem rá az olajat, hogy mindenhova jusson belőle)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. A sütőből kivéve, még melegen szórjuk meg ízlés szerint sóval.

Tálaláskor tegyük a tányérra a sült krumplit, majd helyezzük rá a májszeleteket és a pirosra sült bacont. Ízlés szerint salátát, uborkát, savanyúságot kínálhatunk hozzá.

3 megjegyzés:

  1. Én ugyan nem eszem meg a májat, de a férjemnek rendszeresen készítek. Ezt a tejbeáztatást legközelebb ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Én a krumlit darabolás után sózom(olvastam, kipróbáltam, azóta így készítem).. Enged egy kis levet, ezt szűrőkanálon leengedem.....)A szürőkanálból egy zacsiba teszem, erre önzöm a kukorica lisztet, vagy darát, füszerezem borssal,majorannával, és vagy tepsiben, vagy olajon megsütöm. Olajban jobban kedveljük. Kivül l ropogós, belül fincsi puha! Elnézést, ha belekontárkodtam....több szem többet lát alapon mertem megtenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Acsa! Dehogy kontárkodtál bele, én szívesen fogadok minden új ötletet. Nagyon köszönöm ezt a remek ötletet, én is kifogom próbálni. Eddig még nem hallottam erről az elősózásról. Én mostanában jobban szeretem a sütőben sütni a krumplit, de mindkét változattal teszek egy próbát. Még egyszer köszönöm!!

      Törlés