2013. március 23., szombat

Aszalt gyümölcsös kalács.



 Közeleg a húsvét, így ezen a hétvégén egy kalácsreceptet szeretnék ajánlani. Már tavaly kinéztem magamnak ezt a receptet, de mivel akkor kétféle kalácsot is sütöttem, így erre már nem jutott sem időm, sem pedig igényünk nem lett volna rá. (húsvéti kalácsreceptek itt megtalálhatóak) Most viszont előkerestem a receptet, és már meg is sütöttem a kalácsot. Persze nem csak megsütöttem, hanem jóízűen hozzá is láttunk az eltüntetéséhez. Az ünnepekre természetesen frissen sütök majd kalácsot, és lehet éppen megint ezt az aszalt gyümölcsökkel telepakoltat, mert nekünk bizony nagyon is a kedvünkre való. Én aszalt áfonyát, sárgabarackot, és mazsolát áztattam rumba, majd töltöttem a kalácstésztába. Természetesen mindenki saját ízlésének megfelelő gyümölcsökkel töltheti meg a tésztát. Végül pedig a teljesen kihűlt kalácsot citrommázzal csorgattam meg, mely nagyon jól illett az édes-gyümölcsös tésztához.






Hozzávalók:

45 dkg liszt
2 cs szárított élesztő
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
10 dkg vörös áfonya
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt sárgabarack
1 dl rum
10 dkg porcukor
1 mk őrölt fahéj
csipet szerecsendió
csipet só
1 db tojás (+ 1 kisebb a lekenéshez)
8 dkg vaj
2 dl tej

Citromos cukormáz hozzávalói:

10 dkg porcukor
1 citrom leve





Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával, és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.

A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.

Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (ha szükséges közben egy pici tejet önthetünk még hozzá) (én egymásután kétszer indított el a dagasztó programot, hogy szép sima tésztát kapjak)
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük meg.

A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá. (kb. 10 x 25 cm legyen a tésztacsík)

Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel, és formázzunk csigákat.

Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában. (22 cm-es formát is használhatunk, akkor szorosabban lesznek a csigák, és magasabb lesz a kalácsunk)
Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig.
Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.

Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig.  Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon, vagy megégjen.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ez a kalács Gizike!!Nem csoda mennyi finomsággal töltötted!
    Úgy hiszem most az ünnepre nem készítek kalácsot, mert a locsolók a sóst szeretik és abból kell ipari mennyiséggel sütnöm.

    VálaszTörlés
  2. Pár napja én is kalácsos hangulatban vagyok, nagyon szépe a Tied is!!

    VálaszTörlés