2013. január 9., szerda

Paradicsomos vöröslencse leves.



 Igazi télies az idő, mivel nemcsak hideg van, de még hó is esett. Ilyenkor nincs is jobb, mint egy tányér forró levest kanalazva gyönyörködni a szép fehér tájban. A hagyományos lencse mellett (melyből mostanában igen sokat ettünk) másik kedvencem a vöröslencse. Igaz a csodaszép vörös színét főzés közben elveszti, de annyi baj legyen, hiszen a belőle készült étel, így is finom. Most egy igen egyszerű, és bő fél óra alatt elkészíthető levest hoztam paradicsommal, és fűszerekkel megbolondítva. Tálaláskor pirosra sütött baconkockákkal megszórva, friss kenyérrel, igazi melengető levest kanalazhatunk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé még tejfölt is, de én most ettől eltekintettem.






Hozzávalók:

20 dkg vöröslencse
1 kisebb vöröshagyma
1/2 üveg sűrített paradicsom (180- gramm)
10 dkg bacon
1/2 citrom leve
2 db zöldségleveskocka
őrölt bors
bazsalikom
oregánó
1 l víz


A bacont kockázzuk fel, majd egy serpenyőben süssük szép pirosra.

A visszamaradt zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a vöröslencsét, és keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel a vízzel, és a sűrített paradicsommal, nyomjuk bele a citromlevet, majd tegyük bele a leveskockát, és ízlés szerint fűszerezzük.
Lassú tűzön kb. 25 perc alatt főzzük puhára.

Tálaláskor szórjuk meg a leves tetejét az előzőleg kisütött baconnel, és kínáljuk mellé kenyeret vagy péksüteményt.

8 megjegyzés:

  1. Sosem főztem még vörös lencsét...De ez a leves nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti akkor itt az ideje hogy beszerezzél egy csomaggal.:) Én salátának is szeretem, csak azt sajnálom hogy főzés közben elveszti a szép színét.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet! Most télen nekem is jól esnek a levesek, pedig általában kihagyom őket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak télen főzök levest, máskor szinte soha. Pedig volt olyan időszak amikor el sem tudtuk képzelni leves nélkül az ebédet.:)

      Törlés
  3. Mi is imádjuk, legtöbbször vöröslencsét főzök, mert nem kell áztatni. A blogom legnézettebb receptje a marokkói vöröslencse leves:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike én a másik lencsét sem áztatom be, úgy is hamar megfől. Megnézem a Te levesedet, még maradt a lencséből.:)

      Törlés
  4. Luce muy rico es una delicia al paladar quiero un plato lleno para mí me encantan los platos de cuchara,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita gracias!
      Aquí tenemos un resfriado, así que a veces cocino sopa.abrazos y abrazos.

      Törlés