2012. június 2., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Pisztráng zöldfűszerekkel és baconnel.



 Hétvégére egy halas, vagyis pisztrángos receptet szeretnék ajánlani. Persze pisztráng híján, ízlés szerinti halból, vagy tengeri halfiléből is készülhet az ebéd, hasonló fűszerezéssel. Halfilé esetében, alufóliára fektessük rá a befűszerezett halszeletet, majd szórjuk rá a bacont, és végül helyezzük rá a zöldfűszereket, majd csináljunk kis batyukat, és úgy pároljuk készre. Azután óvatosan nyissuk ki, majd pár percig süssük tovább.  A pisztráng nagyon finom egy egyszerű só, őrölt bors, és citrom ízesítéssel is, de állítom a zöldfűszerek és a bacon, sem rontotta el, sőt...... Mivel az egyik kedvenc hajfajtám, így megpróbálom minél többféle ízesítéssel elkészíteni, és eddig még mindegyik változat nagy sikert aratott. (több pisztráng recept itt megtekinthető) Köretnek most krumplipürét, és párolt gombát készítettem lila hagymával, és szintén baconnel. Ez a köret nagyon jól illett a halhoz, de más sültek mellé is eltudom képzelni köretként.






 Hozzávalók:

2 db pisztráng
15 dkg bacon
petrezselyemzöld
snidling
koriander
halfűszerkeverék
őrölt fehérbors
citromlé
olívaolaj


Az olívaolajat keverjük össze ízlés szerint sóval, őrölt borssal, és halfűszerkeverékkel, majd tegyük bele ebbe a pácba a pisztrángokat, és kívül-belül alaposan dörzsöljük be. Ezután kb. 30 percig hagyjuk állni, hogy a fűszerek jól átjárják.

A bacont kockázzuk fel, majd süssük addig, hogy egy kis színt kapjon. Ezután szedjük ki a zsírból, és alaposan csepegtessük le.

A befűszerezett pisztrángokat tegyük egy sütőpapírral kibélelt, és olajjal meglocsolt tepsire, majd kívül-belül csepegtessük meg a citromlével. Ezután tegyünk a belsejükbe az elősütött baconből, és ízlés szerint a zöldfűszerekből. A maradék bacont szórjuk a halakra, és mellé.

Előmelegített sütőbe, közepes hőfokon, süssük 25-30 percig, hogy szép színt kapjon és teljesen átsüljön.






Párolt gomba lila hagymával és baconnel:

30 dkg gomba
1 nagy lila hagyma
10 dkg bacon
őrölt fehérbors


A hagymát és a gombát vékonyan szeleteljük fel, a bacont apróra kockázzuk fel. Ezután a bacont süssük szép aranybarnára, majd a zsírból szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba először tegyük bele a felszeletelt hagymát, és kezdjük el párolni. Amikor már kicsit összeesett adjuk hozzá a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd addig pároljuk, még teljesen zsírjára sül. Ezután keverjük hozzá az előzőleg kisütött bacont.

Tálaláskor a pisztrángot krumplipürével és a hagymás-baconös-gombával kínáljuk.


12 megjegyzés:

  1. Hmmm!! Igazán kedvemre való halétel! Nagyon szeretem a pisztrángot, igen gusztán készítetted el. Ha most itt lenne elöttem bizony nem tudnék neki ellen állni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tündi szerintem még a diétádba is belefér, persze krumplipüré nélkül.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Lehet nem mindenki szereti, vagy éppen nem jut hozzá a pisztránghoz, de én nagyon szeretem, és valóban igazi csemege volt.:)

      Törlés
  3. De jól néz ki, a pisztrángot is nagyon kedvelem, igaz csak a lazac után:) Van is még a fagyasztóban, saját fogás, csak sajnos nem mindenki eszi meg a családban. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúúú, saját fogású pisztráng, az lehet csak az igazi finomság!!!! Persze a lazac nálam is az első helyen van, és marad is.:))

      Törlés
  4. Jó lédús étel,nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belly, ha még nem ettél pisztrángot, ne hagyd ki, nagyon finom a húsa.

      Törlés
  5. Talán nem is ettem még pisztrángot...Pedig halrajongó vagyok. Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszi, és halrajongó lévén, biztosan Neked is ízlene. A CORA-ba szoktam venni, ott mindig friss, és az ára sem vészes.

      Törlés
  6. Ezt a szép halat szivesen elfogadnám, pláne ahogyan készitetted. Igazán guszta, és nagyon fimom a baconos hagymával, és a krumpli pürével!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Elisabeth!! Én pedig szívesen megkínálnálak, csak ne lennénk ilyen messze egymástól. Te is szoktál pisztrángot sütni, vagy ott nálatok nem is létezik ez a halfajta?

      Törlés