2012. március 17., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sült sertés hasaalja krumplipürével.




A hétvégére ajánlott recept elkészítése most egy kicsit  több időt igényel, de a végeredmény mindenkit aki elkészíti, kárpótolni fogja. Az előkészületek persze nem igényelnek túl sok munkát, aztán a többi már a sütő dolga. A sertés egyik legszaftosabb része a hasaalja, melyet mi igencsak szeretünk, és sütve eddig is sokszor készítettem már. A napokban viszont egy új receptet ismerhettem meg a Tv-Paprika egyik nagyon "jó szakácsától" aki eddig is remek ötleteket adott a főzéshez. Több receptjét már elkészítettem, és még soha nem csalódtam, mindegyik étel nagyon finom volt. Most éppen a sertés hasaalját elősütve, majd sütőben zöldségek társaságában, marha-alaplében párolt puhára. Tálaláskor olyan guszta volt ez az igen szaftos hús, hogy rögtön tudtam, hétvégén bizony nálunk is ez lesz az ebéd. Ma aztán el is készítettem, és valóban sokkal szaftosabb, és finomabb lett mintha csak vékonyan felszeletelve sütöttem volna meg. Én krumplipürével tálaltam, mert szerintem az illik hozzá a legjobban, vagyis így igazán érvényesül a hús remek íze. Először úgy gondoltam, hogy csemege uborkát adok mellé, de aztán inkább egy finom öntettel salátát készítettem belőle. Lehet a mai ebédünk diétásnak cseppet sem mondható, de finomnak annál inkább. Persze sertés hasalja helyett, akár bőrös malachúsból is elkészíthető ez a remek étel.






 Hozzávalók:

80 dkg sertés hasaalja (v. bőrös malachús)
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db zeller (kisebb)
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
7 dl víz
3 db marhahúsleves kocka
őrölt bors
2 ek olaj





A hasaalját kb. 3-4 cm-es darabokra felvágni, majd enyhén besózni, megszórni őrölt borssal és egy kicsit állni hagyni.
Ezután egy serpenyőbe felhevíteni az olajat, majd belehelyezve a feldarabolt húst, minden oldalán szép pirosra sütni.
Az elősütött húst egy tepsibe egymásmellé tenni, majd körberakni a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel.

A vizet felforralni, majd feloldani benne a marhahúsleves kockát és óvatosan a tepsiben lévő húsra, és zöldségekre önteni. (leveskocka helyett, használhatunk frissen főzött marha alaplevet is)
Ezután a tepsit alufóliával lefedni, majd előmelegített sütőbe tenni.

Közepes lángon, kb. 2 óra alatt lefedve, puhára párolni. (én légkeverésnél 170 fokon, 2 órán át pároltam) Mire a hús teljesen puhára párolódik, éppen csak egy kevéske szaft marad alatt.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel, és salátával kínálhatjuk. Én krumplipürét, és csemege uborkából készített salátát kínáltam hozzá.

20 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a hassalját:) Tetszik ez a név:) Itt nálunk azt hiszem ,pork belly-nek' hívják. Férjem szokta étteremben is rendelni és akkor én is megkóstolom. Tényleg finom, szaftos, omlós. A Tied is biztos nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, mi minden évben vágunk disznót, így van egy nagyadag ilyen szaftos hús is. Eddig leszeletelve, befűszerezve sütöttem meg, de így sokkal finomabb. Érdemes megpróbálkozni vele. Igaz nem egy diétás ebéd, de néha bevállaljuk.:)

      Törlés
  2. Hmm, most nagyon megenném, úgy ahogy van...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, én meg most gyorsan küldök is belőle kóstolót.:)

      Törlés
  3. Tegnap én is "pork belly"-t készítettem és ettem is. Annyira imádom! Amint szétárad az íze a számban... elolvadok:)) Krumplipürével és savanyu uborkával olyan igazi otthonias:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, mi is nagyon szeretjük. Igaz egy kalóriabomba, na de nem eszünk minden nap ilyesmit.:)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Vicuska, köszönöm és csakis ajánlani tudom.

      Törlés
  5. Brutálisan jól néz ki. Annyira szeretem a blogodban, hogy igazi magyar gyomornak való ételeket is mutatsz! :)))
    A férjem pont most nézett ide, és felsóhajtott: "ÓÓÓÓ!"
    Ez azt jelenti, hogy ilyet kell neki készítenem. :DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, köszönöm és nagyon örülök hogy tetszik amit itt nálam látsz. ÓÓÓÓ, én pedig szerettem volna látni a férjedet..., biztosan nagyon kedvére való lesz, ha Te is elkészíted.:)

      Törlés
  6. Imádjuk!! Nálam már volt hasonló, úgyhogy mindenki tudja, "parasztgyomrunk" van. ;DD Most irigykedem az ebédetekre!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, bizony én nagyokat nyeletem amikor szembetaláltam ezzel a finom hússal magamat Nálad. Mi is nagyon szeretjük a magyaros ételek, igaz nem mindig a legegészségesebbek, de nagyon finomak.:)

      Törlés
  7. Jobb lett volna ilyet készítenem, mert a borjuhús az ebédünkhöz, másfél óra kuktában való főzés után is szálas maradt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, nyugodtan próbáld ki, ez tuti nem lesz száraz, és szálas. Bőrös malachúst is vehetsz hozzá, abból is nagyon finom.

      Törlés
  8. Nem vettem még ilyen "alkatrészét" a malacnak. Nagyon gusztán néz ki. A recept jól hangzik, kipróbálandó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, azt nem tudom hogy a hentesnél lehet-e kapni,vagy ha van akkor éppen mennyire zsíros. Én a saját disznóból tettem el a fagyasztóba. Viszont bőrös malachúsból is nagyon finom, és az biztosan nem lesz túl zsíros.

      Törlés
  9. me encanta este plato es contundente y sabroso un buen almuerzo,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita, Gracias. Nos encanta la panceta de cerdo.
      Es deliciosa jugosa. abrazos y abrazos.

      Törlés