2012. február 25., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Csirkemájas padlizsántekercs polentával.




Hétvégére általában  megpróbálok gyorsan elkészíthető, de egyben finom recepteket megosztani. Így lesz ez most is, mert kb. egy óra alatt elkészíthető ez a csirkemájas padlizsántekercs. Reggel még csak annyi volt meg az ebédfőzésből, hogy valami padlizsános ételt fogok készíteni. Na, de mi is legyen az, ez volt a nagy kérdés. Aztán a hűtőszekrény átvizsgálása után előkerült egy csomag bacon, egy pohár tejföl, sajt, és volt még néhány csirkemáj is.  Ezekből a hozzávalókból kellett gazdálkodnom, és mivel nem is olyan régen láttam Tv-Paprikán egy padlizsános receptet, így azt kicsit átvariálva, született meg ez a finom tekercs. Ameddig a padlizsántekercsek a sütőben csücsültek, elkészült a köretként tálalt kukoricalisztes polenta is. A szaftos tekercs és a kissé pirosra sütött polenta nagyon jól kiegészítették egymást, és egy remek, ám laktató ebéd kerekedett belőlük. Csirkemáj helyett, akár fűszeres húsgombócokkal is elkészíthető ez a tekercs. Az eredeti receptben pl. bárányhús került a padlizsántekercsbe.





Hozzávalók:

1 db padlizsán
1 cs bacon
4-5 db csirkemáj
1 tejföl (nagy)
1 ek liszt (kisebb)
10 dk sajt
olaj
őrölt bors
majoranna

A padlizsánt vékonyra leszeletelni,  minden csirkemájat félbevágni. 

Egy teflon serpenyőbe 1 ek olajat önteni, majd a felszeletelt padlizsán mindkét oldalát pirosra sütni.(pár perc)
Ezután tálcára szedni és kihűteni, majd sózni és megszórni őrölt borssal. (a sózással óvatosan bánni!!!)

A félbevágott csirkemájakat enyhén besózni, megszórni ízlés szerint őrölt borssal, és majorannával.

Egy szelet bacont lefektetni, majd ráhelyezni egy szelet elősütött padlizsánt, végül pedig rátenni egy fél befűszerezett csirkemájat. Ezután feltekerni, majd egy kiolajozott tepsibe, egymásmellé helyezni a tekercseket.

A tejfölt simára keverni a liszttel, majd egyenletesen a tepsiben lévő tekercsek tetejére önteni. Ezután alufóliával lefedni, majd a sütőbe tenni.
Előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten kb. 25 percig lefedve párolni, majd a fóliát levenni, és reszelt sajttal megszórni.
Ezután visszatenni a sütőbe, és szép pirosra sütni.


Polenta hozzávalói:

2,5 dl tej
2,5 dl víz
15 dkg kukoricaliszt
5 dkg vaj
5 dkg reszelt sajt
őrölt bors 

A tejet és a vizet egy edénybe önteni, majd elkezdeni melegíteni. Amikor már jól felmelegedett állandó keverés mellett, hozzáadni a kukoricalisztet. Kevergetve addig főzni, még teljesen besűrűsödik. Ekkor hozzákeverni a vajat, majd a reszelt sajtot is. Pár percig még kevergetve főzni.

Egy tálcát vékonyan lekenni olajjal, majd ráönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani. Ezután teljesen kihűteni. 

A teljesen kihűlt polentából ízlés szerinti kiszúróval,  korongokat szaggatni.
Egy teflon serpenyőbe egy-két kanál olajat hevíteni, majd a kiszaggatott korongok mindkét oldalát szép pirosra sütni.

Tálaláskor a csirkemájas padlizsántekercseket a pirosra sült polentával kínálni.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehetett. Küldhetnél egy jóóóó adagot. Ez már majdnem diétás is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikikém szívesen küldök, és szuper lenne, ha meg is tudnád végre enni!!:)

      Törlés
  2. Azon gondolkodtam a leírás végéig, hogy vajon hogyan lettek ilyen szép kerek alakúak a polentáid...:) Nagyon tetszik, a padlizsánnal még barátkozok...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla látod ilyen egyszerű a megoldás, és már szépen formázható is a polenta.:) Szerintem nyugodtan barátkozzál a padlizsánnal, meglátod milyen finom.:)

      Törlés
  3. Gizike, annyit mondok hogy nagyon merész vagy kipróbálni mindenféle recepteket! Te egészen át formáltad Magyarosan a Padlizsán tekercset! Ezt ugy hivják Olaszul hogy -eggplant rollatini-ami kimondottan Sziciliai, és Ricotta krémmel töltik és marinara szósszal tálalják, de csak egy kicsi szószban. A Polenta kiszurók nagyon ügyesen készitetted, ami kimondottan Észak Olasz találat...a vejem Como-bol van, ahol van a gyönyörü Lago di Como, közel Milánobol. Gyakran készitik ott, mindenféle köritésel.

    Le a "kalappal"...én imádom a csirke májat, pláne a bacon, ami tőlünk ered, és én nem tudnék elképzelni nélküle. Zseni készités, és tálalás, csorog a nyálam utána. Nagyon kivánatos, és finom:DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nagyon köszönöm!!! Ricottával megtöltve is nagyon finom lehet, na és még talán kicsit diétás is. Köszönöm az ötletet, legközelebb kifogom próbálni.:)

      Csodaszép helyről való a vejed, nem is gondoltam hogy ilyen kötődésetek van Olaszországhoz. Eddig csakis csodás helyeken éltetek.

      Törlés
  4. Teljesen egyetértek Elisabeth-tel, nagyon jó ötleteid vannak mindig, ez is nagyon tetszik, ki is fogom próbálni, és azok a puliszka körök is nagyon ötletesek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati nagyon köszönöm!!! A puliszka, így megsütve, kicsit ropogós lett, és nagyon finom. Bátran merem ajánlani Neked is.:)

      Törlés
  5. Adorable receta con polenta me encanta es una delicia,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muchas gracias!
      Yo sabía que usted ama la polenta.
      Pensé en la cocción a Rosita.abrazos y abrazos.

      Törlés
  6. Csodás párosítás, nagyon szeretem a padlizsánt:) Polentát én is szoktam készíteni mostanában, nagyon rákapott a család. Csak nem szoktam így formázni, mert arra sosincs időm. Nagyon szép a tálalásod is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike köszönöm!! Először kicsit aggódtam hogy jó lesz-e hozzá a máj, de nagyon finom volt. Legközelebb húsgombóccal fogom kipróbálni. A polentát most azért hűtöttem és formáztam, hogy kicsit áttudjam sütni. Nagyon finom lett, így érdemes volt rászánni kicsivel több időt.:)

      Törlés
  7. Minden, amit szeretek! Padlizsán, máj, polenta... csuda klassz, viszem a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Seafalcon köszönöm!!! Biztosan neked is ízleni fog, mivel minden hozzávalót szeretsz külön is.

      Törlés
  8. Nagyon tetszik a recept, és én maradok a csirkemájnál! A polenta pogácsa is nekem való pedig még sosem ettem, de ránézésre is imádom! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi köszönöm!! Nagyon finom volt a csirkemájjal, a polenta így kicsit átsütve pedig isteni finom. Biztos vagyok benne, hogy Neked is ízleni fog.:)

      Törlés