2011. november 21., hétfő

Tejfölös sütőtök krémleves.



Szomorúan, borúsan kezdődik ez a hét, és még ráadásul hideg is van. Nem szeretem az ilyen időjárást, teljesen lehangolt leszek tőle. (gondolom sokan vagyunk így ezzel) Sütőtök sütéshez készülődtem, és mivel egy jókora példányt választottam, gondoltam főzök egy finom krémlevest is belőle. Sütőtökimádó  lévén, minden receptet kipróbálok, ami csak a kezem ügyébe kerül. Ezt a receptet is már jó ideje rakosgatom egyik helyről a másikra, na de most elérkezett az idő, és végre elkészült ez a finom  krémleves. Lehet kicsit furának tűnik a fűszerezése, na meg az is hogy tejföl került bele, de állítom, nagyon finomra sikerült. Tetejére tálalás előtt pirított tökmagot szórtam, mely jól illik a leveshez.





Hozzávalók:

30 dkg sütőtök
1 db lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
gyömbér (kb 1 cm-es darabka)
chilipor
1 tk őrölt koriander
1 db babérlevél
1 db húsleveskocka
őrölt fehérbors
olaj
7 dl víz
2 dl tejföl

A hagymát megpucolni és apróra felvágni. A  sütőtököt kisebb kockákra vágni.

Egy edénybe olajat önteni, majd hozzáadni az apróra vágott lilahagymát és elkezdeni üvegesre párolni. Pár perc után belenyomni a fokhagymát, majd hozzáadni a felkockázott sütőtököt, és összekeverve kicsit párolni. Közben ízlés szerint megszórni az őrölt borssal, chilivel, belereszelni a gyömbért, hozzáadni a húsleveskockát és az őrölt koriandert. Alaposan összekeverni, majd felönteni a vízzel. Ezután beletenni a babérlevelet, majd puhára főzni.
Amikor már kellően megpuhult a tök, kiszedni a babérlevelet, majd botmixerrel pépesíteni a levest.

A tejfölt simára keverni egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, a forrásba lévő levesbe csorgatni. Jól kiforralni, és pár percig tovább főzni.

A tökmagot egy teflon serpenyőbe tenni, majd állandó kevergetés mellett, 1-2 perc alatt megpörkölni. (amikor már kellően megpörkölődött, rögtön ki kell önteni a serpenyőből, mert különben megég)

Tálaláskor ízlés szerint  a leves tetejét megszórni a pörkölt tökmaggal.

18 megjegyzés:

  1. A pirított tökmag nálunk is elmaradhatatlan! Klassz a fűszerezése is. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom melengető leves:) Nálunk is leves volt ma, igaz nem ilyen, de ilyen hidegben nagyon jólesik.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ez a recept, biztos kipróbálom! Minden hozzávaló van itthon, kivéve a tökmagot. Mert ehhez héj nélküli tökmag kell, úgy látom.

    VálaszTörlés
  4. Hétvégén mi is sütőtök krémlevest ettünk, csak édes variációban, megunhatatlan a felhasználása!

    VálaszTörlés
  5. Most már én is tudom milyen a sütőtök krémleves, ez a változat is jól hangzik.:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehetett!Mi is mindig teszünk a tetejére tökmagot.

    VálaszTörlés
  7. Még van tököm, lesz levesem is! Guszta, viszem!

    Szép napot!

    VálaszTörlés
  8. Nekem ez a sós változat jobban bejön, a gyerekek így elfogadják. Nagyon ízletes!

    VálaszTörlés
  9. Petra!
    Először kicsit aggódtam milyen lesz az íze, de nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  10. trollanyu!
    Gondolom felétek még hidegebb van mint itt. Télen sokszor főzök levest, és mostanában a krémlevesek a kedvenceim.:)

    VálaszTörlés
  11. Marisz57!
    Már biztosan el is készült a levesed, és csak reménykedni tudok, hogy ízlett. Igen a tökmag héj nélküli, de el is hagyható.:)

    VálaszTörlés
  12. Vicuska!
    Én is szeretem az édes változatot is, vagyis mindegy csak tök legyen. Volt idő, amikor el sem tudtam volna képzelni, csak sütve.:)

    VálaszTörlés
  13. Kati!
    Érdemes sós változatban is megkóstolni, mert így is nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  14. Nelli!
    Igen finom volt!! A tökmagot nagyon szeretjük mi is, nem csak a levesbe, de sós sütemény tetején is.:)

    VálaszTörlés
  15. Seafalcon!
    Köszönöm!! Jó étvágyat hozzá!!!:)

    VálaszTörlés
  16. Juci!
    Köszi.Sósan is, édesen is finom, de ha a gyerekeid sósan szeretik, akkor azzal kedveskedjél nekik!!!

    VálaszTörlés