2011. november 6., vasárnap

Szőlős-sütőtökös pite.




Ezt a pitét még akkor sütöttem, amikor a kertbe lehetett érett szőlőt szedni. Sajnos a kép valahogy elkeveredett, így teljesen megfeledkeztem róla. Most viszont  a képek rendezgetése közben rátaláltam. A sütőtök és a szőlő együtt olyan finom volt az omlós pitetésztával, hogy gondoltam még nem késő megosztani a receptet, mivel szőlőt még minden zöldségüzletben lehet kapni. Persze mielőtt a töltelékbe kerül, érdemes félbevágni, és kimagozni a szőlőszemeket. (én kimagoztam, mert nem szerettem volna a kemény szőlőmagokat rágcsálni)






Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg kristálycukor
1 tojás
1-2 ek hideg víz

Egy tálba beletenni a lisztet, majd hozzáadni a margarint és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzákeverni a kristálycukrot. Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleütni a tojás és belekanalazni 1 ek vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrni.(ha szükséges még pici vizet tenni hozzá) Folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.





Töltelék:

25 dkg sütőtökpüré 
szőlő
3 db tojás
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl tejszín
1 cs vaníliás pudingpor
őrölt fahéj
gyömbér
reszelt narancshéj(el is hagyható)

Egy tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a cukrot, vaníliás cukrot, ízlés szerint fahajat, narancshéjat és gyömbért. Ezután kézi habverővel habosra keverni, majd hozzákeverni a tejszínt, a pudingport, és a sütőtökpépet is.
Végül óvatosan belekeverni a masszába a kimagozott szőlőszemeket.

A hűtőből kivenni a tésztát, majd kinyújtani, és kibélelni vele egy piteformát. A tésztát villával kicsit megszurkálni, majd óvatosan beleönteni a tökös-szőlős masszát.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve a formában hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a pite tetejét porcukorral megszórni, majd felszeletelni.

8 megjegyzés:

  1. Kéne még vennem sütőtököt, már csak azért is, hogy ezt a pitét megkóstolhassam! Pedig idén bőségesen fogyasztottuk :)

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet! Jók a képeid, mint mindig!

    VálaszTörlés
  3. Kati!
    Nagyon finom a szőlővel, érdemes kipróbálni.:)

    VálaszTörlés
  4. Vicuska!
    Amennyiben szereted a sütőtököt, mindenképpen vegyél, mert van még 1-2 recept a tarsolyomba.:)

    VálaszTörlés
  5. IllésKrisz..!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés