2011. október 8., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Pikáns csirkemájas ragu, házi tésztával.



Hétvégére szeretném ajánlani ezt az egyszerű, gyorsan elkészíthető receptet  mindenkinek, aki szereti a tésztát, és csirkemájat. Amennyiben bolti tésztával készítjük, akkor bő félóra alatt, egy remek ebédet tudunk a tányérunkra varázsolni. Házi készítésű, frissen gyúrt tésztával, kicsit több időt vesz igénybe, de a végeredmény kárpótol a ráfordított időért. A ragu a paradicsompürének, a bornak és a fűszereknek köszönheti a pikáns, ám nagyon finom ízvilágát. A megadott hozzávalókból, én két fő részére készítettem el az ebédet.






Hozzávalók a raguhoz:
20 dk csirkemáj
1 cs bacon
1 db sárgarépa
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
1.5 dl fehérbor
1 db babérlevél
1 db húsleveskocka
őrölt feketebors
csipet cukor

A bacont apróra felkockázni. A sárgarépát megtisztítani, majd ízlés szerinti méretűre feldarabolni. A lilahagymát és a fokhagymát megpucolni, majd apróra felvágni. A csirkemájat kisebb darabokra vágni.

Egy serpenyőbe beletenni a felkockázott bacont, majd elkezdeni zsírjára sütni. Amikor már kezd szép színt kapni, hozzáadni az apróra vágott lilahagymát, majd a fokhagymát, és üvegesre párolni.
Végül hozzáadni a vékonyra feldarabolt sárgarépát és párpercig kevergetve tovább párolni.

Ezután belekanalazni a paradicsompürét, hozzáadni a csipet cukrot, a húsleveskockát, ízlés szerinti mennyiségű őrölt feketeborsot, a babérlevelet, majd hozzáönteni a bort. Jól összekeverni, kiforralni, majd a hőfokot mérsékelve puhára főzni.

Amikor a sárgarépa már kellően megpuhult, hozzáadni a kisebb darabokra vágott csirkemájat. Kb. 10 perc alatt, néhányszor óvatosan megkeverve készre főzni a ragut.




Tészta hozzávalói:

15 dk liszt
1 egész tojás
1 ek paradicsompüré
1 tk só

A lisztet egy tálba önteni, majd a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a sót,  az egész tojást és belekanalazni a paradicsompürét.
Villával jól összekeverni, majd kézzel elkezdeni összegyúrni a tésztát. Amikor már teljesen sima állagú lesz, akkor lisztezett felületre helyezni és a tállal lefedni. Legalább 15 percig, így pihentetni, majd hat részre felvágni, és tésztagéppel szép vékonyra kinyújtani.(természetesen kézzel is kilehet szép vékonyra sodorni)

A vékonyra nyújtott tésztát, 1-2 órán át lisztezett felületen szárítani, majd metéltnek felvágni.
Végül enyhén sós vízbe kifőzni, majd leszűrni és lecsepegtetni.
(amennyiben szárított tésztát használunk, akkor azt is enyhén sós vízbe kicsit hosszabb idő alatt puhára főzni)

Tálaláskor a lecsepegtetett tésztát tányérra szedni, majd rákanalazni a csirkemájas ragut. Tetejére ízlés szert sajtot reszelni.

8 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon finom!Pont ma volt csirkemáj ebédre,úgy hogy kicsit halasztom,de mindenképpen elkészítem!Köszi hogy megosztottad velünk!

    VálaszTörlés
  2. Nyami, de jót tudnék most enni belőle:) Nagyon guszta, imádom a csirkemájat.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki és tuti finom is. Szeretjük a csirkemájat.
    Ugy látszik csirkemájas hétvégét tartottunk. Nálunk szombaton volt rántott csirkemáj.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon fincsi lehet! Már napok óta a csirkemájat kívánom, ilyet fogok készíteni! :)))

    VálaszTörlés
  5. Kata!
    Én köszönöm, hogy érdemesnek tartod a receptet arra, hogy te is elkészíted. Nagyon finom, biztosan neked is ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  6. trollanyu!
    Köszönöm!!! Szívesen küldök egy kis kóstolót. Én is nagyon szeretem a májat, és megpróbálom, mindig másképpen elkészíteni.:)

    VálaszTörlés
  7. Viki!
    Köszönöm!!! Az egyik nagy kedvencem a rántott csirkemáj!!! Rágondoltam és már éhes is lettem.:)

    VálaszTörlés
  8. Petra!
    Szerintem nem fogod megbánni. Először kicsit aggódtam, hogy vajon milyen lesz a bor és a paradicsompüré együtt, de kár volt. Nagyon finom!!:)

    VálaszTörlés