2011. július 6., szerda

Morzsás faepres (szedres) rebarbara.




Még a szabadságolásom előtt készítettem ezt a faepres-rebarbarás morzsát, de már nem volt időm megosztani a receptet. Most pótolom, igaz faepret (nálunk még mindig szederként ismert) nem biztos hogy lehet még találni a fákon, de más gyümölccsel ízlés szerint helyettesíthető. Azért is szeretem az ilyen morzsás nassolni valót, mert bármilyen gyümölcsből elkészíthető és ízlés szerint ízesíthető. Én pl. most meglocsoltam a gyümölcsök tetejét egy kevés, (na jó azért került rá bőven) Cherry-Brandy aromával. Bizony nagyon finom lett tőle. Tálaláskor a meleg morzsára vanília fagylaltot kanalaztam, és így együtt egy remek délutáni nassolni valót sikerült feltálalnom.




Hozzávalók:

15 dk liszt
8 dk barna cukor
10 dk vaj
reszelt citromhéj
csipet só
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj

rebarbara
faeper(v. ízlés szerinti gyümölcs)
2 ek barna cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
Cherry-Brandy aroma




A rebarbarát feldarabolni, majd a faeperrel összekeverve egy vajjal kikent jénaitálba tenni.
Megszórni a vaníliás pudingporral, 2 ek barna cukorral és ízlés szerint meglocsolni a Cherry-Brandy aromával. (a pudingpor el is hagyható, de akkor levesesebb lesz)

A lisztet egy tálba tenni, hozzáadni a csipet sót és a vajat, majd elkezdeni összemorzsolni. Ha már kezd kissé morzsalékos lenni, hozzáadni a barna cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és az őrölt fahajat.
Az így kapott morzsát a gyümölcsös keverék tetejére szórni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütni.

Tálaláskor a meleg morzsa tetejére fagylaltot kanalazni és úgy kínálni.

4 megjegyzés:

  1. Végre recept:-)jól néz ki...más gyümölccsel majd elkészitem

    VálaszTörlés
  2. Izgalmas és finom lehet. Mit ajánlanál rebarbara helyett

    VálaszTörlés
  3. Vanocska!
    Bizony recept :))) lassan vissza kell zökkennem a hétköznapokba.

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Köszönöm!! Én a meggy-sárgadinnye párosítást ajánlanám, mert az savanykás-édes és pl. rummal meglocsolva fincsi lehet.:)

    VálaszTörlés