2011. január 31., hétfő

Balzsamecetben karamellizált gyümölcsök, mascarponéval.


Megint egy Serényi Zsolt által készített receptet vettem alapul, és változtattam kissé át az én ízlésemre. Ez a változtatás csakis annyiból áll, hogy még Ő körtével készítette, addig én almát, banánt, és mandarint karamellizáltam. A másik aprócska változtatásom pedig annyi volt, hogy én egy evőkanál barna cukrot is tettem a balzsamecetbe. Persze ez el is hagyható, vagy ízlés szerint édesítőszerrel pótolható. A műsorban diétázóknak ajánlotta ezt a receptet, és szerintem is a gyümölcsnapot tartók nyugodtan kipróbálhatják. Zsolt is mascarponéval tálalta, mivel szerinte ennyi egy diétába belefér. Na bizony én meg is fogadtam, és rákerült egy kanál mascarpone, melytől még finomabb lett a gyümölcssalátám. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár diétázik, akár nem, mert így egy igen finom desszertet tud feltálalni.


1 nagyobb alma
1 db banán
4-5 db mandarin
1 dl balzsamecet
1 ek barna cukor (v. édesítőszer)
1 tk vanília aroma
1 ek mascarpone
1 cs vaníliás cukor


Az almát negyedekbe vágni, a magházát kiszedni, majd vékonyan felszeletelni. (nem kell meghámozni!!!)
A mandarint megpucolni és gerezdekre szedni.
A banán haját lehúzni és felkarikázni.

Egy serpenyőbe beleönteni balzsamecetet, hozzáadni a barna cukrot és a vanília aromát.
Kevergetve forráspontig melegíteni.
Ekkor beletenni az almaszeleteket, jól összeforgatni és 3-4 percig párolni. (én fedővel félig lefedve pároltam)
Ezután hozzáadni a mandarint, óvatosan összeforgatni és szintén párpercig párolni. (ekkor már én sem tettem rá fedőt!!!)
Végül hozzáadni a felkarikázott banánt, óvatosan megint összeforgatni és 1-2 percig még párolni.
Ezalatt az idő alatt a balzsamecetes-cukor szépen besűrűsödik, megkaramellizálódik.

Közben a mascarponét simára keverni a vaníliás cukorral.

Tálaláskor tányérra tenni a még meleg gyümölcsöket, majd a tetejére helyezni a mascarponét.
A melegtől a mascarpone szépen elkezd a gyümölcsökre olvadni és ettől nagyon finom lesz.

Cukor nélkül készítve, diétázóknak gyümölcsnapra bátran merem ajánlani, de egy finom desszertként is megállja a helyét.

14 megjegyzés:

  1. Gizi,de nagyon jól néz ki,nagyon finom lehetett,kérnék én is,diéta ide vagy oda!!:-)

    VálaszTörlés
  2. Gizus ! Te engen örökké a bűnbe viszel :) :) húúú ez valami isteni finom. Engem már a diéta sem érdekel, egy jó nagy tállal jöhetne is.
    Én elég sok balzsamecetet használtam/-használok/ de arra még nem is gondoltam, hogy karamellizálni benne. Na ez egy szuper jó ötlet. Hétvégére bevetem.

    VálaszTörlés
  3. Gizuuuuus!Éjjel 11 óra van!:-)De azért el tudnám fogyasztani most lelkiismeret furdalás nélkül.:-)

    VálaszTörlés
  4. Ötletes, megkóstolnám szívesen!

    VálaszTörlés
  5. Nézz be hozzám légyszíves.Van egy kis ölelésem a számodra :-)

    VálaszTörlés
  6. Ditta!
    Már küldöm is, akár diétázol, akár nem.:)))
    Próbáld ki, isteni finom!!

    VálaszTörlés
  7. Viki!
    Na én se viszem túlzásba a diétát, így simán beburkoltam ezt az adagot.
    Nagyon finom a balzsamecet így karamellizálva. Én azért tettem hozzá barna cukrot is és így együtt, hát..... ki kell próbálni!!! Kíváncsian várom, hogy neked is ízlik-e majd.:)

    VálaszTörlés
  8. Nelli!
    Nem vagyunk mi csecsemők hogy időre együnk, így belefér ez akár 11-kor is!!:))))

    VálaszTörlés
  9. Ottis!
    Köszönöm, szívesen küldök belőle kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  10. Belly!
    Köszönöm, és viszont ölellek!!!:)

    VálaszTörlés
  11. Nyammmmmmmmmmm....hű de megenném *_*

    VálaszTörlés