2022. június 9., csütörtök

Eperdzsem cukorbetegeknek.

 

Mivel nagyon szeretjük az eperdzsemet, így minden évben főzök jó pár üveggel. Így történt ez idén is, annyi változtatással, hogy most pár üveg cukormentes dzsem is készült, melyet én magam is bátran elkanalazgathatok majd. Finom, édes magyar epret vásároltam, melyhez eritritet, vaníliaaromát, őrölt fahéjat, és reszelt citromhéjat is tettem, majd úgy főztem készre. A sűrítéshez Dr Oetker 2:1 dzsemfixet használtam, így nem kellett kidunsztolni az elkészült dzsemet, mely nagyon finom. Mivel nagyon finom, így nemcsak elkanalazgatni fogom, hanem palacsintába, süteményekhez is felfogom majd felhasználni.

 


 

Hozzávaló 8 kisebb üveghez:

2.5 kg eper

60 dkg eritrit

2 tk vaníliaaroma

1 tk őrölt fahéj

1 citrom reszelt héja

2 db Dr.Oetker dzsemfix 2:1

 


 
Az epret alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel, és ízlés szerint botmixerrel pépesítsük. (Én pl. hagytam benne darabos epret is.)

Ezután egy edénybe keverjük össze a több mint fele mennyiségű eritrittel, a vaníliaaromával, a citromhéjjal, és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk legalább egy órát állni. Közben többször keverjük meg. 

A maradék eritritet keverjük össze a dzsemesítővel, és keverjük hozzá az eperhez, majd nagyobb lángon forraljuk fel. (közben többször keverjük át)

Amikor felforrt, vegyük kisebbre a lángot, majd állandó kevergetés mellett főzzük tovább még kb. 3 percig.

Ezután vegyük le a tűzről, és töltsük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe, majd jól zárjuk le, és kb. 5 percre állítsuk fejtetőre az üvegeket.

Mivel ezzel a dzsemesítővel készült, így nem kell kidunsztolni.... amikor letelt az 5 perc fordítsuk vissza az üvegeket, majd hagyjuk teljesen kihűlni.




2 megjegyzés:

  1. Anilyen csodás a színe, olyan lehet az íze is 😄😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, édes eperből főztem, és az édesítő ellenére nagyon finom.... aki nem tudja hogy nem cukorral készült, az biztosan érzi az ízén.

      Törlés