2022. június 4., szombat

Csokoládés-epres brownie cukorbetegeknek.

 


Nagyon szeretem a csokoládés süteményeket, és a cukorbetegség ellenére sem szerettem volna lemondani róla...... egyik nagy kedvencem pl. a brownie, mely sütés után is jó szaftos marad. Így aztán a hozzávalókat megváltoztatva elkészült a cukormentes brownie, melyet sütés előtt finom, magyar eperrel szórtam meg. Alig vártam hogy kisüljön, és kihűljön ez a tömény csokoládés finomság..... Igaz, cukor nélkül készült, de azért 1-2 szeletnél nem ajánlott egyszerre többet enni belőle, melyet valljuk be, igen nehéz lesz betartani.

 


 

Hozzávalók 18x25 cm-es tepsihez:

10 dkg törökmogyoró (v. dió)

2 ek holland kakaó (púpozott)

15 dkg étcsokoládé (70%-os)

1 tk vaníliaaroma

csipet só

7,5 dkg Vénusz margarin

1 ek mogyorókrém (diabetikus)

10 dkg eritrit

2 db tojás (nagy)

kb. 20 dkg eper

 



A darált mogyorót (v. diót) keverjük össze egy csipet sóval, és a kakaóval.

A margarint és az apróra tördelt csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük hozzá a mogyorókrémet.

A tojásokat az eritrittel, és a vaníliaaromával keverjük habosra, majd először keverjük hozzá a csokoládés keveréket, végül pedig a darált mogyorós keveréket is.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, egyenletesen simítsuk bele a masszát, majd ízlés szerint szórjuk meg a feldarabolt eperrel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük kb. 25 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.) 

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

 

 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Sütés közben jó szaftos marad, nekem nagyon ízlik benne a ropogós mogyoró, és jól illik hozzá a finom, édes magyar eper.

 

1 szelet tápanyagtartalma:

Energia: 146 kcal

Fehérje: 3 g

Zsír: 11 g

Szénhidrát: 8 g

 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatos ránézésre is és biztos finom különösen hogy még eper is van benne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Finom volt, és egyáltalán nem lehetett érezni, hogy cukor nélkül készült.

      Törlés
  2. Gizikém, szeretném tudni, hogy mi az az eritrit???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária! Az eritrit vagy eritritol nem más mint a cukorbetegek által használt édesítőszer. Cukor helyett én ezt használom, mert nincs utóíze de van többféle cukorhelyettesítő is.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Kedves Mária! Az eritrit vagy eritritol nem más mint a cukorbetegek által használt édesítőszer. Cukor helyett én ezt használom, mert nincs utóíze de van többféle cukorhelyettesítő is.

      Törlés