2022. április 29., péntek

Túró torta eperrel cukorbetegeknek. (sütés nélküli)

 


 

A napokban sikerült szép, nagyobb szemű magyar epret vásárolnom, és az íze is nagyon, de nagyon finom volt. Régen ettem már ilyen ízletes epret, így kóstolás után egy nagyobb dobozzal a kosaramba is került. Mivel nagy kedvencem a sütés nélküli túró torta, így gondoltam elkészítem cukormentes változatban, melyhez az eper egy része is felhasználásra került. (a többi epret pedig beosztva majszoltam el 😀) A torta alapja Detki cukormentes háztartási keksz, a túró és a zselatin ízesítéséhez pedig eritritet használtam. A torta nagyon finom, de azért arra figyeljünk hogy a diétánkba beleférjen, és egy-egy szeletnél többet ne együnk egyszerre. Tudom hogy ezt nehéz betartani, de sajnos a diéta nagy úr.....



Hozzávalók a kekszes alaphoz:

15 dkg Detki cukormentes háztartási keksz

10 dkg vaj

2 tk eritrit


A kekszet daráljuk le (v. morzsoljuk össze) majd adjuk hozzá az eritritet, a felolvasztott vajat, és keverjük össze. (ha túl morzsalékos lenne, akkor egy pici tejet adjunk hozzá összekeverés közben)

Egy 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas kekszet, és egyenletesen lapogassuk el.

Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és megdermedjen.

Ameddig a kekszes alap a hűtőben pihen, készítsük el a túrós tölteléket, és készítsük elő az epret.



 

Túrós töltelék hozzávalói:

45 dkg tehén túró

10 dkg eritrit (v. ízlés szerint)

1 kk vaníliaaroma

1/2 citrom leve és reszelt héja

7 gramm porzselatin

0,5 dl víz

2 dl Milli habtejszín (35%-os)

kb. 25 dkg eper


Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, papírtörlővel töröljük szárazra, majd vágjuk félbe.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a citrom levét és reszelt héját, majd keverjük össze. (ízlés szerint több eritritet is tehetünk bele)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg a zselatin feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a túróhoz, majd szintén keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén keverjük hozzá a túróhoz.

A hűtőből vegyük ki a kekszes alapot, majd rakjuk ki körbe a formát a félbevágott eperrel. (az eper majd könnyen hozzátapad a forma béleléséhez használt sütőpapírhoz)

Ezután egyenletesen kanalazzuk a formába az elkészült habos túrót, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.



Hozzávalók a bevonó zselatinhoz és díszítéshez:

1 cs színtelen tortabevonó zselatin

2-3 szem eper


A tortabevonó zselatint készítsük el a tasakon található leírás szerint. (cukor helyett 1 tk eritritet keverjünk hozzá)

A tortát vegyük ki a hűtőből, ízlés szerint helyezzük rá a félbevágott eperszemeket, majd óvatosan öntsük rá a zselatint.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a tetején a zselatin teljesen megdermedjen.



Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd emeljük át egy tortatálra vagy tálcára. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. De szép tortát "sütöttél" 😊! Nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Annak ellenére hogy átalakítva készült, nagyon finom, és örülök hogy legalább így megtudom enni. 😊

      Törlés
  2. Nagyon szép lett ez a tortád is , emlékszem egyszer még a cukros változatodat én is elkészítettem ami nagyon finom volt. Nehéz lehet megállni hogy ne egyél többet a kelleténél:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Finom lett ez a torta is, de azért a cukros változatnak nincs párja.... a férjemnek csináltam egy cukrosat is. Nehéz megállni, de sajnos muszáj. :( Sokszor hiányoznak a krémes sütemények, és főleg a cukorral készültek.

      Törlés