2022. április 8., péntek

Diós kalács cukorbetegeknek.

 


A húsvéti ünnepekre minden évben sütök kalácsot, így lesz ez az idei évben is, de most kicsit változtatnom kell a hozzávalókon. Így aztán gondoltam a próbasütés semmiképpen nem maradhat el.... A tészta teljes kiőrlésű liszttel, a diós töltelék pedig eritrittel készült. A kalács tésztája így is finom és foszlós, a töltelék pedig elég édes, így semmi akadálya annak, hogy az ünnepi asztalra kerüljön majd. Ízlés szerint pedig a diós töltelék helyett mákossal is megsüthetjük a kalácsot.

 


Hozzávalók a tésztához: 

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

7 dkg finom búzaliszt

4 dkg sikér

2,5 dkg élesztő

2,5 dl tej

1 tk cukor

csipet só

1/2 ek eritrit

4 dkg vaj

 

Az élesztőt futtassuk fel pár perc alatt kb. 1,5 dl édes, langyos tejben. 

A kétféle lisztet, a sikért, az eritritet, és a sót keverjük össze.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A keverőtálba öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a maradék langyos tejet, majd szitáljuk hozzá a lisztes keveréket.

Ezután kezdjük el a robotgép dagasztókarjával, megdagasztani a tésztát, majd pár perc után csorgassuk hozzá a felolvasztott vajat, és addig dagasszuk míg egy teljesen sima tésztát kapunk. (Én még kézzel is átdagasztom. )

A kelesztőtálat lisztezzük ki, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, majd langyos helyen egy óra alatt, kelesszük a duplájára. 

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastag, téglalap alakúra és kenjük meg az előzőleg elkészített diós töltelékkel.

 

 


Diós töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió

3 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

1 kk őrölt fahéj

1 citrom reszelt héja

kb. 0,5 dl tej

1 db tojássárga + pici tej a kalács lekenéséhez

 

A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, és keverjünk hozzá annyi tejet hogy egy kenhető, de nem túl lágy masszát kapjunk.

 


A kinyújtott tésztára ezután egyenletesen kenjük rá a diós tölteléket, majd tekerjük fel.

A formát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a kalácsot. (ízlés szerint zsírozhatjuk és lisztezhetjük is a formát)

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és szintén langyos helyen, 30 perc alatt kelesszük újra.

Az újrakelesztett tésztát ezután kenjük le a tojássárgával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk. A tésztája annak ellenére hogy teljes kiőrlésű liszttel készült könnyű, és foszlós.

 

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 202 kcal

Fehérje: 8 g

Zsír: 11 g

Szénhidrát: 16 g

 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és biztos finom , a múltkoriban is hasonló szép kalácsot sütöttél !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! A múltkori kalács is finom volt, de ennek a tésztája sokkal könnyebb és foszlósabb.

      Törlés
  2. Nagyon szép kalácsot sütöttél, finom lehet! Méltó helye lesz az ünnepi asztalon 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Próbálkozom a tésztákkal, és most ezzel elégedett vagyok.

      Törlés
  3. Igazán gyönyörű lett, gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés