2022. április 24., vasárnap

Francia krémes torta (cukorbetegeknek)

 


A francia krémes az egyik nagy kedvencem, főleg a cukorbevonattal a tetején..... de azt sajnos el kellett hogy felejtsem.😔 Szerencsére azért magáról a krémesről nem kell lemondanom még cukorbetegként sem, így elkészült a francia krémes, de most tortaformában. A krém mostantól cukor helyett eritrittel készül, a tetejére kerülő tésztacikkeket pedig étcsokoládéval vontam be. Persze így is nagyon finom, de azért csakis mértékkel fogyasztottam belőle.

 


Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

 1 cs Tante Fanny leveles tészta

2 cs vaníliás pudingpor

10 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

5 dl tej

3 db tojásfehérje (nagy)

csipet só

2 dl Milli habtejszín (30%-os)

étcsokoládé a tésztacikkek lekenéséhez (70%-os)

 

 

 

A leveles tésztából vágjunk ki 2 db 20 cm-es kört, majd az egyiket helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.

A másik kört vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre, majd a cikkeket szintén helyezzük rá a tepsire.

Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd süssük a tésztát szép aranybarnára, ropogósra. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem.)

Amikor megsült a tészta vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen, majd helyezzük bele egy 20 cm-es sütőpapírral kibélelt tortaformába.

A tésztacikkeket pedig ízlés szerint kenjük le olvasztott étcsokoládéval, majd hagyjuk megdermedni.



A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni adjunk hozzá 5 dkg eritritet, és verjük kemény habbá. Ezután tegyük félre.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a vaníliaaromát, és a maradék 5 dkg eritritet.

Ezután állandó keverés mellett főzzük sűrűre a krémet, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, alaposan keverjük össze, és kevergetve főzzük tovább még 2-3 percig. 

Ezután a főzött krémet vegyük le a tűzről, és még forrón öntsük a tortaformában lévő tésztára, majd hagyjuk kihűlni.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá.

Amikor a krém teljesen kihűlt, egyenletesen kanalazzuk rá a keményre felvert tejszínhabot, majd helyezzük rá a csokoládéval bevont tésztacikkeket.

 


Tálalás előtt szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. Amennyiben nem fogy el egyszerre, akkor a hűtőben tárolhatjuk 1-2 napig. A torta cukrot nem tartalmaz, de azért mértékkel fogyasszuk.

 

4 megjegyzés:

  1. Váljon egészségedre ez a finom torta! Engem is lehetne kényeztetnivele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Szívesen kényeztettelek volna Téged is, kár hogy messze vagyunk egymástól.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, szép tortát sütöttél! Gondolom a húsvéti ebéd koronája volt 😃. A franciakrémes nekem is a kedvencem, de én mindig azt a cukrászdai változatát szerettem, amikor a tetején egy vékony piskóta van és rajta csoki. Ezért a tiéd is nagyon ízlene nekem, tetején a sok csokival és a szép magas krémmel, habbal... 😄😋

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Bevallom én mindegyiket nagyon szeretem, a csokis piskótával a tetején, vagy éppen a cukormázasat, és ameddig ehettem, minden vasárnap betértem a cukrászdába krémesezni. Most csináltam először, és ízre éppen olyan lett mint a cukrászdás.... igaz kicsit aggódtam a főzött krém miatt, de felesleges volt.

      Törlés