2021. június 13., vasárnap

Kókuszos-epres tejberizs.

 


A tejberizs az egyik kedvencünk, és sokszor készítem, ha éppen nincs kedvem sütni, vagy éppen egy egyszerű desszertre vágyunk. Mivel volt itthon kókusztej, és az eper is arra várakozott hogy készítsek belőle valamit, így gondoltam a rizst kókusztejben főzöm meg, majd az epret cukorral és fahéjjal kicsit megpárolom. Amikor elkészült poharakba kanalaztam, majd pedig a hűtőbe tettem, hogy kellően lehűljön és az ízek jól összeérjenek. A tejberizs pedig átvette a kókusz ízét, és a fűszeres eper jól illik hozzá..... 



 Hozzávalók a kókuszos tejberizshez:

20 dkg rizs
6 dl kókusztej
 2 dl Hulala (v. habtejszín)
10 dkg  porcukor
2 cs vaníliás cukor


A rizst legalább két vízben mossuk meg, és alaposan csepegtessük le.

Ezután adjuk hozzá a kókusztejet, és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és szép lassan főzzük puhára. Főzés közben többször keverjük meg, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak-e a rizsszemek. (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben)

Amikor a rizs puhára főtt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd óvatosan keverjük össze.

Ezután kanalazzuk bele a fagylaltos kelyhekbe, vagy pohárba. (ebből a mennyiségből 3-4 pohárral lesz)



 
 Hozzávalók az eperhez:

50 dkg eper
2 ek kristálycukor (v. barna cukor)
2 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja



Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Egy serpenyőbe tegyük bele a feldarabolt epret, szórjuk meg a kristálycukorral (v. barna cukorral) a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd néha óvatosan megkeverve, pároljuk pár percig.

Ezután a poharakban lévő kókuszos tejberizsre kanalazzuk rá az epret, majd hagyjuk hűlni.
 
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. 




Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres tejberizst, hagyjuk kicsit felmelegedni hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés: