2021. február 21., vasárnap

Crepes Suzette (francia narancsos palacsinta)

 


Egyre ritkábban sütök, de azért a hétvége nem múlhat el egy finom sütemény, vagy mint most egy finom palacsinta nélkül. Régebben sokszor készítettem ezt a narancsos palacsintát, aztán valahogy a sok új süteményrecept mellett háttérbe szorult. Mivel nem volt kedvem nagyobb sütkérezéshez, így gondoltam sütök pár darab palacsintát, majd ránéztem a gyümölcskosárban lévő narancsokra, és rögtön el is döntöttem, hogy narancsos palacsinta lesz az ebéd utáni desszert. A narancslével átitatott palacsinta már magában is nagyon finom, de azért kár lenne a mascarponekrémet, és a pörkölt mandulaforgácsot elhagyni.....

 


Hozzávalók kb. 8 db palacsintához:

20 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
2 tk cukor
1 csipetnyi só
1 dl tej
 2-3 dl szénsavas ásványvíz
2 ek olaj (+ a sütéshez)


 
A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk, és szórjuk meg a cukorral, adjuk hozzá a tejet, és 2 dl szénsavas ásványvizet, majd keverjük simára.
 
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet)

Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára, és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.

Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével süssünk a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat.
 
 
 

 
 
Hozzávalók a narancsszószhoz:
 
4 db narancs
1,5 dl 100%-os narancslé
7 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl narancslikőr (v. rum)
5 dkg vaj
 
 
Egy narancsnak reszeljük le a héját. Két narancsot filézzünk ki, majd vágjuk fel nagyobb kockákra. A másik két narancsnak facsarjuk ki a levét.
 
Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet, és kezdjük el karamellizálni. 

Amikor már szép világos barnára karamellizálódott, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat és a reszelt narancshéjat, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a kifacsart, és a 100%-os narancslét, a likőrt (v. rumot) a vaníliás cukrot, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük, míg elkezd kissé sűrűsödni.

Ekkor adjuk hozzá a felkockázott narancsot, óvatosan keverjük össze, és főzzük tovább 1-2 percig, arra figyelve hogy a narancskockák nehogy túlfőjenek, majd vegyük le a tűzről.

A kisült palacsintákat hajtsuk össze, majd helyezzük bele a narancsszószba, és hagyjuk hogy kissé magába szívja a szószt.






Mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1/2 cs pörkölt mandulaforgács a szóráshoz



A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverjük össze a mascarponekrémmel.

A mandulaforgácsot tegyük egy serpenyőbe, és állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérba, nehogy a meleg serpenyőben megégjen.
 




Tálaláskor helyezzünk 2 db palacsintát a tányérra és locsoljuk meg a narancsos szósszal, majd kanalazzuk mellé a mascarponekrémet, szórjuk meg a pörkölt mandulaforgáccsal, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett ez a palacsinta. A narancs, a mandula és a mascarpone együtt valami csodás ízt alkothatott!
    Képzeld nálunk is palacsinta volt pénteken ebédre, túrós töltelékkel és narancslekvárral 😊. Egyszerűbb tálalással mint a tiéd, de az is nagyon finom volt. Nemsokára hozom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretjük a túrós palacsintát, és narancslekvárral az is nagyon finom lehetett. Próbáld ki Katikám ezt a narancsosat....lehet kicsit macerásnak tűnhet, de nagyon finom. Én addig hagyom a narancsos szirupban ameddig szinte az összeset felszívja, na akkor a legfinomabb. :)

      Törlés