2019. december 22., vasárnap

Gesztenyekrémes mézeskalácstorta.




Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis két várakozással teli nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. A ünnepi ebéd , vagy éppen vacsora lezárásaként minden évben egy finom, krémes tortát tálalok fel, természetesen ez idén is történik majd. A torta, vagyis torták, mert kettő is készült, így már ma megkóstolhattuk.... míg a másik torta az ünnepi asztalon kerül majd felvágásra. Mivel a tésztalapokhoz a Tante Fanny mézeskalács tésztát hívtam segítségül, így a torta bő fél óra alatt el is készült. Kevés idővel rendelkező háziasszonyoknak, csakis ajánlani tudom, ezt a finom tortát. Én pl. színes, karácsonyi marcipánfigurákkal díszítettem fel az elkészült tortát, de ettől el is tekinthetünk.....
 
Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!





 Hozzávalók egy 20-cm-es tortához:



A készen megvásárolható mézeskalács tésztát csomagoljuk ki, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.

Ezután vágjunk ki a tésztából három darab 20 cm-es kört. Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot. A maradék, leeső tésztát egymásra helyeztem úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd abból vágtam ki a harmadik tésztalapot.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a tésztalapot.(Én gáztepsin egyszerre két lapot sütöttem meg, a harmadikat pedig külön.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 6-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat. (Én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk.





 Gesztenyekrém hozzávalói:

20 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 rumaroma 
2 dl Hulala (v. habtejszín)


 A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, és a rumaromát, majd keverjük simára.

A gesztenyemasszát nyomjuk át krumplinyomón, vagy reszeljük le, majd adjuk a krémhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez.

Ezután töltsük meg a mézeslapokat a gesztenyekrémmel, majd az oldalát is vonjuk be, végül pedig reszeljünk a tetejére gesztenyemasszát.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára (vagy egész éjszakára), hogy a tészta felpuhuljon, és az ízek jól összeérjenek.





A tortát ízlés szerint színes, karácsonyi marcipán figurákkal is feldíszíthetjük, de ettől el is tekinthetünk.

Én pl. 1 csomag marcipánt három részre osztottam, majd ételfestékkel alaposan összegyúrtam, vékonyra kinyújtottam, majd a formákkal kiszúrtam.

Ezután a torta oldalára ragasztottam, majd úgy tettem be a hűtőbe. 

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, színes lett a tortád, és biztos nagyon finom is!
    Boldog, békés karácsonyt kívánok sok szeretettel neked és családodnak!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Katalin, nagyon köszönöm!
    Én is meghitt, békés karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és kedves családodnak.

    VálaszTörlés