2018. július 28., szombat

Áfonyás-túróhabos sütemény.




A hűtőben várakozott egy doboz áfonya, és egy nagyobb mennyiségű túró, így a hétvégére mindenképpen valami áfonyás-túrós sütemény sütését terveztem be. Először egy sütés nélküli tortára gondoltam, aztán végül mégis inkább erre az egyszerű kevert tésztás süteményre esett a választásom. A kakaós tésztához nagyon jól illik a könnyű, habos-túrós töltelék, sőt még az áfonya is, így bizony nagy sikere van a süteménynek. Ízlés szerint pedig az áfonyát lecserélhetjük pl. őszibarackra, málnára, ribizlire.......





Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

22 dkg porcukor
22 dkg vaj
22 dkg liszt
4 dkg holland kakaó
2 cs vaníliás cukor
2 tk sütőpor
4 db tojás (nagy)


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és keverjük habosra.

Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, kanalazzuk hozzá az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a kakaós masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át a sütőpapírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Túrós töltelék hozzávalói:

75 dkg túró
2 dl tejföl
20 dkg porcukor 
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
2,5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
15gramm porzselatin + 0,5 dl víz


Egy tálba tegyük bele a túrót, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük a túrós keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A cukrászhabot (habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a túrós-zselatinos keverékhez.

A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt helyezzük vissza a tepsibe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléke. 

Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.





Áfonyás rész hozzávalói:

25 dkg áfonya
1 cs színtelen tortazselé


A sütemény vegyük ki a hűtőből, majd pakoljuk rá az előzőleg megmosott, és alaposan lecsepegtetett áfonyát.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, csorgassuk rá az áfonyára, majd tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább fél órára, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése