2018. július 23., hétfő

Füstölt kolbászos fejtett bableves csipetkével.




A nyárnak szinte nyoma sincs, reggel óta szinte megállás nélkül esik az eső, még szerencse hogy nem kellett a kertbe menni a hozzávalókért, mert már minden elő volt készítve a főzéshez. Hagyományos, rántásos fejtett bablevest készültem főzni, aztán kicsit átgondoltam és a rántás kimaradt, viszont került bele a finom bab mellé egy darab füstölt kolbász is. Levesbetétnek csipetkét főztem a levesbe, tálaláskor pedig egy nagy kanál tejföllel kínáltam. Nem is mondhatok mást, minthogy egy finom, és igen laktató leves került a tányérunkba.





 Hozzávalók:

60 dkg fejtett bab
20 dkg füstölt kolbász
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db paszternák (v. zöldség)
1 tk liszt
petrezselyemzöld, zeller zöld, lestyán csokorba kötve
1 db tv paprika és paradicsom
2 tk ételízesítő
1 tk só
2 l  víz


A kolbászt szeleteljük fel. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy fazékba tegyük bele a felkarikázott füstölt kolbászt, süssük pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket is.

A zöldségeket néha megkeverve pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.

Ezután adjuk hozzá a fejtett babot és a félretett füstölt kolbászt, a paradicsomot és a paprikát, valamint a csokorba kötött zöldségzöldet. 

Ezután ízesítsük a sóval és az ételízesítővel, majd addig főzzük míg a bab és a zöldségek majdnem puhára főnek. Ekkor ízlés szerint tehetünk a levesbe csipetkét, vagy éppen szaggathatunk bele galuskát, majd úgy főzzük teljesen készre a levest.






Csipetke hozzávalói:

kb. 10 dkg liszt
1 db tojás 
1 csipet só


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Egy keményebb tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.

Ezután egy lisztezett felületre, csipkedjük rá a tésztát, majd enyhén szórjuk meg liszttel, hogy felhasználásig ne ragadjanak össze a csipetkék.

Amikor a leves már majdnem készre főtt, tegyük bele a csipetkét, majd úgy főzzük készre.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és ízlés szerint tejföllel kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése