2018. június 27., szerda

Meggyes-diós lepény.




A meggyes süteményeknek se szeri, se száma, annyiféle változatban készíthetjük el, de vannak közöttük régi családi receptek, és pl. számomra olyanok, melyeket a későbbiekben fogok majd kipróbálni. Ez a recept viszont már nagyon régi, és emlékszem volt idő, amikor igen sűrűn megsütöttem, aztán valahogy feledésbe merült. A napokban a receptes cetlijeimet pakolgatva (igen cetlik, mert van belőlük bőven :) ) akadt a kezembe egy megsárgult füzetlap, és rajta a jól bevált meggyes-diós lepény recept. Mivel még meggy van bőségesen, sőt a kamra polcán meggybefőtt is akad, így el is készült ez az egyszerű, ám igen finom sütemény.





 Hozzávalók 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
4 db tojás (nagy)
10 dkg vaj
1 dl tej
5 dkg darált dió
15 dkg baracklekvár
50 dkg magozott, cukrozott meggy (v. meggybefőtt)





A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a tejet, és lekvárt, majd keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, az őrölt fahéjjal, a darált dióval, és a reszelt citromhéjjal, majd állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a keverékhez.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) egyenletesen öntsük bele a masszát, majd szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggyel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Kedved Gizi, gluténmentes liszttel is sikerülhet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Saci! Elnézésedet kérem hogy kicsit késve válaszolok. Szerintem gluténmentes liszttel is sikerül..... én pl. rizsliszttel próbálnám megsütni, vagy gluténmentes süteményliszttel.

      Törlés