2018. június 24., vasárnap

Fehér csokoládés-mascarponekrémes meggytorta.




A krémes, gyümölcsös tortákhoz szívesen sütök egyszerű piskóta tésztát akár tortaformában, vagy éppen egy gáztepsin, majd a vékonyabb tésztát egyszerűen csak tortaforma méretűre vágom. Így történt ez ennél a tortánál is, melyet egy fehér csokoládés-mascarponekrémmel, és előzőleg lecukrozott meggyel töltöttem meg. A kissé savanykás meggy pedig nagyon jól illik a habos krémhez, és a torta olyan finom, hogy egy szelet biztosan nem lesz elég belőle. (legalábbis nálunk nagy sikere volt :) )





Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

12,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
1/2 cs sütőpor
2 ek forró víz


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 25 percig, tűpróbáig. (Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben a piskóta összeesik)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Fehér csokoládés mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg fehér csokoládé (Milka)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
3 dl Hulala (v. habtejszín) 


A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd vegyük le és hűtsük vissza.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. 

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott, és visszahűtött csokoládét, majd szintén keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és éppen csak langyos lesz.

Ezután adjuk hozzá a csokis-mascarponés keverékhez, és alaposan keverjük össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal, apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük a csokis-mascarponekrémhez.





Meggyes rész hozzávalói:

1 kg kimagozott, lecukrozott meggy
1 cs piros tortazselé


A meggyet magozzuk ki, ízlés szerint cukrozzuk le, hagyjuk pár órát állni, majd alaposan csepegtessük le. (Érdemes előző nap lecukrozni)

A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el két egyforma lappá, majd az egyik tésztalapot tegyük vissza a sütőpapírral kibélelt tortaformába.

Ezután kanalazzuk rá a csokis-mascarponekrém felét, rakjuk ki ízlés szerint a lecsepegtetett meggyel, majd helyezzük rá a másik tortalapot. (tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le)

Ezután kenjük rá a maradék krémet, rakjuk ki a tetejét a maradék meggyel, és tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

A piros tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, majd vegyük ki a tortát a hűtőből, öntsük le az elkészült zselével, majd tegyük vissza a hűtőbe kb. 30 percre, hogy a zselé teljesen megdermedjen. 

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése