2017. december 8., péntek

Dióhabos szelet.




Egyszerű sütemény, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Szerintem az olcsóbb kategóriába sorolható, főként ha a sem a diót, sem pedig a tojást nem kell hozzá a boltban megvásárolni. A két tésztalap közé pedig ízlés szerint kanalazhatjuk a lekvárt, én bizony nem spóroltam ki, így jó szaftos lett a sütemény. A tésztalapokat sem kell külön-külön megsütni, csak vékonyra nyújtani, és már mehet is a tepsibe. Érdemes előző nap megsütni, így van ideje a süteménynek teljesen kihűlni, és szépen feltudjuk majd szeletelni. Száraz, hűvös helyen pár napig tárolhatjuk.






 Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

35 dkg liszt (Nagyi titka)
15 dkg sertészsír
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojássárga (nagy)
1 citrom reszelt héja
1 ek holland kakaó
2-3 ek tej (hideg)
csipet só

egy üveg ízlés szerinti lekvár a tésztalapok megkenéshez



A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben adjunk hozzá annyi hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután osszuk el a tésztát két egyenlő részre, majd az egyikhez adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze.

A kakaós tésztalapot lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre. (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe a tésztát)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd helyezzük bele a kinyújtott, kakaós tésztalapot.

Ezután vastagon kenjük meg a tésztát lekvárral, majd nyújtsuk ki a sárga tésztát, és helyezzük a lekvárra.

Ezután a maradék lekvárral szintén vastagon kenjük le a sárga tésztát is, majd kanalazzuk rá a dióhabot.




 Dióhab hozzávalói:

15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dkg kristálycukor
3 db tojásfehérje (nagy) 
1 citrom reszelt héja és leve


A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és citromlével.

A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.

Ezután apránként, óvatosan keverjük össze a diós keverékkel, majd egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévő, lekvárral megkent tésztára. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. (ha zsírozott, lisztezett tepsiben sütöttük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni)





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Előző nap is megsüthetjük, akkor lesz ideje teljesen kihűlni a süteménynek, és szépen feltudjuk majd szeletelni.


 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept, mégis mekkora legyen a tepsi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Biztosan csak elkerülte a figyelmedet, a receptleírás úgy kezdődik "Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez"! :) Ennél nagyobb ne legyen a tepsi, mert akkor túlságosan vékony lesz a tészta.

      Törlés