2017. május 19., péntek

Tárkonyos pulykamell spárgával.




Bevásárláskor megint csak hazajött velem egy csomag zöld spárga, (kihasználom hogy még lehet kapni) újhagyma, a fagyasztóból pedig előkerült egy csomag pulykamell. Mivel egyiknek sem kell hosszas főzés, így bő fél óra alatt el is készült az ebéd. Pulykamell helyet persze a csirkemell is jó választás. Tárkony helyett pedig ízlés szerint kakukkfűvel, vagy éppen majorannával is ízesíthetjük, de én nagyon szeretem a tárkony ízét, így bőven meg is szórtam. Köretnek rizst készítettem, de a tészta is jól illik hozzá, így azzal is tálalhatjuk.





 Hozzávalók:

30 dkg pulykamell
1 cs zöld spárga
1 cs újhagyma
őrölt színes bors
tárkony
1/2 citrom reszelt héja
1,5 dl fehérbor
1,5-2 dl krémes tejszín (főzőkrém) 
2 ek olívaolaj





A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra, majd sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel. (ízlés szerint a zöld szárrészből is vághatunk hozzá)

A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részét, majd a szárát vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, a bimbót pedig tegyük félre.

Egy serpenyőbe (v. wok-ba) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a pulykamellet, majd pár perc alatt süssük világos színűre. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A maradék zsiradékhoz adjuk hozzá az újhagymát, majd pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá a spárga feldarabolt szárát, sózzuk, borsozzuk, reszeljük rá a citromhéjat, öntsük fel a borral, majd fedjük le a serpenyőt úgy, hogy maradjon egy kis rés, és pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá a félretett bimbót, ha szükséges öntsünk hozzá egy pici vizet, majd pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá az előzőleg megsütött pulykamellet, öntsük fel a tejszínnel, keverjük óvatosan össze, majd főzzük pár percig, hogy a szaftja kellően besűrűsödjön. (arra figyeljünk, hogy a spárga roppanós maradjon, nehogy túlfőjön)

Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. 

Cukorbetegek pl. barna rizzsel, bulgurral, kuszkusszal..... tálalják. Én rizst készítettem hozzá, pl.tésztával is tálalhatjuk.

Tálaláskor tegyük a tányérra a rizst, majd kanalazzuk rá a pulykamelles-spárgás ragut, és úgy kínáljuk. 


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 181 kcal

fehérje: 16 g

Zsír: 9 g

Szénhidrát: 6 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése