2016. június 11., szombat

Epres joghurttorta.





Erre a hétvégére egy nagyon finom epres joghurttorta készült az idei utolsó eperszemekből, mert az eper sajnos szép lassan leért. Persze szomorkodásra semmi okom, mert sorban érnek a nyári gyümölcsök, és mindegyikből sok finomság készül majd. Visszatérve a joghurttortára, egyike azoknak melyet gyors egymásutánban kétszer is elkészítettem, mert olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet betelni vele. A tésztája egy egyszerű piskóta, melyet két egyforma lappá vágtam, majd a lapok közé eperjoghurttal, és apróra vágott eperdarabokkal készült krém került. A torta összeállítása igen egyszerű, és csakis a hűtőben való dermedésre kell pár órát várakoznunk. Érdemes már előző nap összeállítani, majd tálalásig a hűtőben tárolni. Így a krém is kellően megdermed, és az ízek is jól összeérnek.






 Piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

12,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (közepes)
2 ek forró víz
csipet só


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük habosra. 

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal keverjük óvatosan össze.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a piskóta már teljesen kihűlt, vágjuk vízszintesen félbe, majd az alsó lapot tegyük vissza az előzőleg sütőpapírral kibélelt tortaformába.






 Epres-joghurtos krém hozzávalói:

6 db Danone epres joghurt
2-3 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
20 gramm porzselatin
1 dl víz
4 dl Hulala (v. habtejszín)
20 dkg eper


A joghurtot tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük össze.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint, és  addig keverjük, még teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a joghurthoz.

Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb darabokra vágtam)

Ezután adjuk hozzá a joghurtos-habos krémhez, és szintén óvatosan forgassuk össze.






A tortaformában lévő piskótára egyenletesen öntsük rá a krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot. Tenyérrel egy kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek. (én előző nap megcsináltam, majd a hűtőben pihent tálalásig.

Tálalás előtt vegyük ki a tortaformából, majd helyezzük tortatálra. A tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és díszítsük félbevágott eperszemekkel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.



1 megjegyzés:

  1. A legfinomabb nyári torták egyike. Piskótával még sosem készítettem, de így biztosan még finomabb és látványosabb is. Nagyon rákívánkoztam :)

    VálaszTörlés