2016. június 6., hétfő

Epres Charlotte torta.





A Charlotte egy francia tortakülönlegesség, melyet sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk. Nem kell mást tennünk, mint vékony piskótalapot sütni, sárgabaracklekvárral megkenni, felszeletelve egy tálba pakolni, majd ízlés szerinti, jó sok habos krémmel megtölteni. Mivel nekünk egyik nagy kedvencünk, és a hétvége két napból állt, így az "epres-tejfölös alagút" (recept itt) mellé egy Charlotte is készült. Az eperszezonnak köszönhetően pedig a habos krémbe nem is kerülhetett volna más gyümölcs, mint éppen eper.







 Piskóta hozzávalói egy 37x33 cm-es gáztepsihez:


12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
4 db tojás (közepes)
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma

4-5 ek sárgabaracklekvár a piskóta megkenéséhez



A porcukrot tegyük bele a keverőtálba, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd robotgéppel kezdjük el keverni. Amikor már kezd habosodni először adjuk hozzá a vaníliaaromát, majd 1-2 perc után, állandó keverés mellett a forró vizet is. Ezután keverjük még 1-2 percig, hogy jó habos legyen.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan, hogy a hab ne törjön, keverjük, forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem) Arra figyeljünk, nehogy nagyon kiszáradjon a piskóta, mert különben törni fog a feltekerésnél.

A sütőből kivéve a tésztát fordítsuk rá egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd óvatosan húzzuk le róla a felülre kerülő sütőpapírt. 

Ezután takarjuk le egy jól kicsavart, éppen csak nyirkos konyharuhával, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Amikor a tészta már csak éppen hogy langyos, a sütőpapírral együtt tekerjük fel úgy mint a bejglit, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (én 2-szer-3-szor ki-be tekerem, majd a papírral együtt hagyom teljesen kihűlni)

Amikor a piskóta teljesen kihűlt, tekerjük ki, kenjük meg a lekvárral, majd tekerjük vissza, és hagyjuk kicsit állni mielőtt felszeletelnénk.

Egy kb. 24 cm-átmérőjű tálat béleljünk ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túllógjon.

A piskótát vékonyan szeleteljük fel, majd béleljük ki vele a tálat, a marékot pedig tegyük félre, mert kell majd a tetejére.







 Epres-habos töltelék hozzávalói:

25 dkg mascarpone
20 dkg tejföl
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
1/2 citrom reszelt héja
30-40 dkg eper 



Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apró darabokra.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a tejfölt, és az apróra vágott epret, majd robotgéppel keverjük jó pépesre.

Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat is.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, még teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a krémhez, és robotgéppel keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal apránként, szintén keverjük hozzá a krémhez.  






Az elkészült epres-krémet ezután öntsük bele a piskótával kibélelt tálba, majd helyezzük rá a maradék piskótaszeleteket.

Ezután hajtsuk rá a túllógó fóliát, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (ízlés szerint előző nap elkészíthetjük, majd tálalásig a hűtőben tároljuk)

Tálalás előtt vegyük ki a tálat a hűtőből, fordítsuk rá a tortát egy tálcára, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.



2 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi! Tortának készítettem el, piskótalapok közé tettem a krémet, NAGYON finom lett! Pedig izgultam, hogy megszilárdul-e a krém, mert nagyon híg lett. De tökéletes lett! Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ingeborg! Nagyon köszönöm,hogy megsütötted, és megírtad a Te összeállításodat. Nagyon jó ötletnek tartom, és én is kifogom próbálni, mert így sokkal egyszerűbb. :) Örülök, hogy az izgalom ellenére, egy tökéletes süteményt tudtál feltálalni.

      Törlés