2016. május 22., vasárnap

Epres muffin édes morzsával.





Nincs vasárnap sütemény nélkül, és ha még éppen az eperszezon is elkezdődött, akkor természetesen az is kerül a tésztába. A muffin tésztája elronthatatlan, csak keverünk-kavarunk, és már mehet is a formába, majd irány a sütő. Bő fél óra múlva pedig már ott illatoznak a tálcán a kisült muffinok. Akár még a gyerekek is bevonhatjuk a sütésbe, besegíthetnek pl. a tészta összekeverésében. Mielőtt a sütőbe került volna a tészta, én még megszórtam a tetejét egy édes morzsával, mely sütés közben ropogósra sült, és még finomabbá tette az amúgy is  finom süteményt.







Hozzávalók 12 db-hoz:

20 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
6 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
8 dkg tejföl
1 ek citromlé
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
15 dkg eper


Édes morzsa hozzávalói:

egy diónyi hideg vaj
2 tk barna cukor
2 tk liszt






Az epret folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le. Ezután daraboljuk fel apróra.

Az édes morzsa hozzávalót az ujjbegyünkkel pár pillanat alatt morzsoljuk össze, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá az egész tojást, a citromlevet, a tejfölt, majd keverjük simára.

Ezután öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és keverjük össze. Végül adjuk hozzá a feldarabolt epret, majd óvatosan forgassuk össze, hogy az eper nehogy összetörjön.






A muffin formát béleljük ki szilikon, vagy papír formával, majd kanalazzuk bele a masszát.

Ezután vegyük ki a hűtőből az édes morzsát, majd szórjuk a formában lévő tészta tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. A muffin tésztája könnyű és nagyon finom az eperdarabokkal, és a tetején ropogósra sült édes morzsával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése