2014. április 17., csütörtök

Zöldcsütörtöki spenótos-metélt.




Ma van zöld csütörtök, vagyis húsvét előtti nagycsütörtök. A régebbi időkben faluhelyen ilyenkor különleges hagyományokat követtek, és ezen a napon zöld ételeket ettek. Főként olyasmit főztek, amely ilyenkor a kertben már megterem. Pl. spenótot, salátát, és nem volt ritka, hogy az ételekbe még zsenge csalánlevelet is belefőztek. A mai rohanó világban úgy veszem észre, hogy egyre kevesebb jelentőséget tulajdonítunk ezeknek a hagyományoknak. Én azért megpróbálom betartani, és nagycsütörtökön mindig valami zöld ételt készítek. Ma pl. spenótos-tejszínes ragu készült ebédre, melyet metélt tésztával tálaltam. Ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk ezt a finom tésztát, de anélkül is kínálhatjuk.






 Hozzávalók:

 30 dkg spenót
3 db újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
őrölt fehér bors
szerecsendió
5 dkg vaj
20 dkg széles metélt 







A spenótot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, és vágjuk fel ízlés szerint. (én vékonyan felcsíkoztam a spenótleveleket)
Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát pedig vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát és pároljuk pár percig, hogy kellően összeessen. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és futtassuk meg egy kicsit az újhagymával. Végül adjuk hozzá a felcsíkozott spenótot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve a serpenyő tetejét, pároljuk kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg, nehogy lekapja a spenótot)

Amikor a spenót már kellően megpárolódott, vegyük ki a felét, majd adjuk hozzá a tejszínt, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután a spenótos-tejszínes pépet öntsük hozzá a megmaradt párolt spenóthoz, majd kevergetve főzzük pár percig. (amennyiben szükséges, ízesítsünk utána)

Közben a széles metéltet főzzük ki enyhén sós vízben. (a készre főtt tésztát rögtön tálaljuk)

Tálaláskor a kifőtt tésztát szedjük tányérra, majd kanalazzuk rá a tejszínes spenótot. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése