2014. április 2., szerda

Sárgarépás medvehagyma-krémleves.




Megint medvehagyma!!! Lehet már unjátok a sok medvehagymával készült receptfelhozatalt, (további medvehagymával készült receptek itt megtalálhatóak) de még mindig nem tudok ellenállni amikor meglátok a zöldségesnél egy-egy szépen zöldellő csokrot. Most pl. sárgarépával, és krumplival házasítottam össze, majd tejszínnel tettem még krémesebbé, selymesebbé a levest. Ameddig a leves készült, addig a sütőben szép pirosra, ropogósra sütöttem a mogyoróolajjal meglocsolt zsemlekockákat. Az egész nem tartott bő fél óránál tovább, és már kanalazhattuk is ezt az egyszerű, ám annál finomabb krémlevest.







 Hozzávalók:

2 db sárgarépa
1 csokor medvehagyma
1 nagy krumpli
1 db vöröshagyma
őrölt fehér bors
szerecsendió
1,5 l zöldségalaplé
1,5 dl tejszín
2 ek mogyoróolaj







A sárgarépát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockára. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A medvehagyma leveleket mossuk meg alaposan, majd vágjuk fel vékony csíkokra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. Pár perc után először adjuk hozzá a medvehagymát, keverjük alaposan össze, és pároljuk addig, még a medvehagyma kissé összeesik.

Ezután adjuk hozzá a sárgarépát, a krumplit, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük puhára a zöldségeket.

Amikor a zöldségek teljesen megpuhultak, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük a levest. Ezután tegyük vissza a tűzre és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, mert főzni már nem kell.

Tálaláskor merjük a levest tányérokba, majd ízlés szerint pirított zsemlekockával kínáljuk.

1 megjegyzés: