2013. október 26., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Csirkeszárnyak fűszeres kukoricadarás panírban, sült krumplival és sárgarépa salátával.



Ragyogóan szép, napsütéses hétvégénk van, jóval melegebb mint amilyent megszoktuk október végén. Ilyen időben kinek van kedve órákat főzéssel tölteni, mert nekem bizony nincs. Enni viszont muszáj, így aztán valami egyszerűt, ám finomat szerettem volna a tányérunkra varázsolni. Volt itthon néhány csirkeszárny, így aztán éppen kapóra jött, hogy elkészítsem ezt a nemrégiben a TV Paprikán látott receptet. Igaz kicsit változtattam rajta, mivel én nem csirkemellet forgattam bele a fűszeres kukoricadarába, hanem a csirkeszárnyakat, de ettől még így is nagyon finom volt. Mivel a húst a sütőben sütöttem készre, (természetesen egy serpenyőbe, kevés olajban is megsüthetjük) így egyértelmű volt hogy a krumpli is ott készüljön. Méghozzá egyszerre sült a hús és a krumpli, így ezzel is időt takarítottam meg. Közben pedig elkészült a sárgarépa saláta is, melybe került még némi paszternák is. Röpke egy óra alatt aztán elkészültek a ropogós csirkeszárnyak (a kukoricadarának köszönhetően, finom ropogós kéreg vonta be a húst) a krumplival, és a saláta is készen állt a tálalásra.






Hozzávalók:

8-10 db csirkeszárny
5-6 ek apró szemű kukoricadara
őrölt fehér bors
1 mk kakukkfű
1 tk pirospaprika
3-4 ek olívaolaj


50 dkg krumpli
2 ek kukoricadara
1 mk pirospaprika


A csirkeszárnyakat ízlés szerint sózzuk, majd hagyjuk egy fél órát állni. Ezután egy tálcára szórjuk rá a kukoricadarát, a kakukkfüvet, őrölt borsot és a pirospaprikát, majd keverjük össze. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolaj felével. A csirkeszárnyakat alaposan forgassuk bele a fűszeres kukoricadarába, és helyezzük egymásmellé a tepsin. 

A krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint hasábokra. Ezután papírtörlővel töröljük szárazra. 

A kukoricadarát keverjük össze a pirospaprikával, majd szórjuk rá a szárazra törölt krumplira. Ezután alaposan forgassuk össze, majd tegyük a tepsire a csirkeszárnyak mellé. 
A maradék olívaolajjal spricceljük le mind a csirkeszárnyakat, mind pedig a krumplit.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (nem kell előmelegíteni a sütőt!!!)
Amikor szép pirosra sültek a csirkeszárnyak, még forrón locsoljuk meg a sütéskor összegyűlt, forró olajjal.



Sárgarépa saláta hozzávalói:


2-3 sárgarépa (nagyobb)
2-3 db paszternák
 koriander (v. petrezselyemzöld)


Dresszing hozzávalói:

2 ek fehér mustecet 
1 ek víz
3 tk magos dijoni mustár
2 ek méz
3-4 ek olívaolaj
csipet só


A sárgarépát és a paszternákot vékonyan karikázzuk fel. Ezután enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

A dresszing hozzávalóit keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a teljesen kihűtött zöldségeket. Ezután szórjuk meg az apróra vágott korianderrel (v. petrezselyemzölddel) majd keverjük óvatosan össze, vigyázva hogy a zöldségek ne törjenek.
Tálalás előtt legalább egy órát hagyjuk állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálaláskor halmozzuk a tányérra a sült krumplit, és helyezzük rá a szép pirosra sült csirkeszárnyakat, majd a sárgarépa salátával kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. Ez a saláta nagyon meggyőző, na persze a többi is, de nekem most a saláta dresszingje nyerte el a tetszésemet leginkább!

    VálaszTörlés