2013. október 14., hétfő

Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával.



Egy gyorsan elkészíthető ebédet szerettem volna ma készíteni csirkemájból. Először a egy lecsós májra gondoltam, aztán rápillantottam a sütőtökre és rögtön el is vetettem az előző gondolatomat. Végül némi töprengés után a csirkemáj, és a sütőtök mellé kiválasztottam még két szép piros almát, és egy jó nagy lila hagymát, és már kezdődhetett is a főzés. Ameddig a  csirkemájas-gyümölcsös ragu elkészült, addig a házi készítésű metélt tésztát is kifőztem. Az egész művelet nem tartott bő fél óránál tovább, a végeredmény pedig nagyon finomra sikerült. Az édes-fűszeres ízek kedvelőinek bátran merem ajánlani. (sőt a csirkemájat akár el is hagyhatjuk, mert a ragu magában is nagyon finom)






 Hozzávalók:

5-6 db csirkemáj
2 db alma (édes)
30 dkg kockázott sütőtök
1 nagy lila hagyma
2 ek méz
őrölt színes bors
majoranna
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín
2 ek olívaolaj
5 dkg vaj






A csirkemájról éles késsel fejtsük le az eres részeket, majd vágjuk fel nagyobb darabokra. Az alma magházát távolítsuk el, majd szintén vágjuk fel nagyobb kockákra. A lila hagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.

A sütőtököt szintén vágjuk fel nagyobb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.

Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a feldarabolt csirkemájat, és többször átforgatva, süssük kb. 5 percig. Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lila hagymát. Kevergetve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá az almát. Ezután csorgassuk rá a mézet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük alaposan össze, majd egy kicsi rést hagyva, fedjük le egy fedővel. Alacsony hőfokon, néha óvatosan megrázogatva, pároljuk pár percig.

Amikor a hagyma és az alma már félpuhára párolódott, adjuk hozzá az előfőzött sütőtököt, és az elősütött csirkemájat, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Keverjük óvatosan össze, és szükség esetén ízesítsünk utána. Néhány perc alatt rottyantsuk össze a ragut, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen.

Ameddig a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát. Ezután szűrjük le, majd egy pici olívaolajon futtassuk meg. Közben enyhén sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Tálaláskor szedjük a tésztát tányérokra, majd kanalazzuk rá a csirkemájas-sütőtökös-almás ragut.

2 megjegyzés:

  1. Ez szuper, holnapi ebédem kipipálva :)

    VálaszTörlés
  2. Gizike, ez a finom csirkemáj és sütőttökös kreációd nagyon, de nagyon finom. Pont én is vettem friss csirkemájat pár napja, de én csak egyszerü paprikás-hagyámas készitettem...nem is csináltam róla fotót. Ki is fogom próbálni a finom receptedet, mert nagyon guszta, és finom!

    Most látam először ilyen kinti fotódat, ami fantasztikus, rusztikus, és ötletes. Igazán szép, és pláne a közeli fotód is. Fel is tüztem az ...all things, Hungarian pinterest táblámra! Puszillak

    VálaszTörlés