2013. szeptember 6., péntek

Chilis fügelekvár.



A citromos fügelekvár olyan finomra sikerült, hogy ezen felbuzdulva a maradék fügéből szintén lekvárt főztem. Most viszont citrom helyett chilivel bolondítottam meg. Kristálycukor helyett pedig barna cukrot karamellizáltam, majd ahhoz adtam hozzá a fügét, és némi balzsamecetet. Került még bele gyömbér, viszont más ízesítésre nem volt szükség, mivel nem szerettem volna, ha a fűszerek elnyomják a chilitől enyhén csípős, karamellás füge ízét. Ezt a pikáns lekvárt sültek, és sajtok mellé szeretném majd kínálni, ezzel is kiemelni az enyhén csípős és édes, valamint a sós ízek együttes ízvilágát.






Hozzávalók:

 1,5 kg füge (jó érett)
50 dkg barna cukor
1 dl balzsamecet
1 mk őrölt gyömbér
2 tk chili krém (v. 1-2 db chili)






A fügét daraboljuk fel, majd tegyük félre.

A barna cukrot állandó keverés mellett kezdjük el karamellizálni, majd amikor már teljesen elolvadt és szép világos barna színt kapott (ez pár perc) akkor öntsük hozzá az előzőleg feldarabolt fügét. (a cukor a hideg fügétől rögtön megkeményedik, de kevergetve néhány perc után elolvad)

Ezután öntsük hozzá a balzsamecetet, adjuk hozzá a chlili krémet (v. az apróra összevágott chilit), a gyömbért, majd állandó kevergetés mellett kb. 30 perc alatt főzzük kellően sűrűre.

Az elkészült lekvárt merjük bele az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (az üvegeket lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral)

A kissé pikánsan csípős fügelekvárt kínálhatjuk sültek, vagy finom sajtok mellé, de süteményeket is ízesíthetünk vele. Én leveles tésztából készült fahéjas csiga mellé kínáltam, és nagyon jól illettek egymáshoz.

5 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Lilla csak nem kívánós vagy??? Próbaképpen főztem, de olyan finom, hogy remélem jövőre sok füge terem, és gyárthatom majd a lekvárt.

      Törlés
  2. Nagyon jó mindkettő. Hol szereztél ilyen rengeteg fügét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Horvátországból hoztam, a barátnőmtől kaptam. Odakint idén rekordtermés van fügéből. (szerencsémre:)) Mindkettő nagyon finom lett, pedig a chilistől kicsit féltem, hogy vajon milyen lesz.

      Törlés