2013. szeptember 14., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Karajcsíkok balzsamecetes-fügés raguval.



A hétvégi receptajánlóval most azoknak szeretnék kedvezni, akik szeretik a hús és gyümölcs, valamint a sós és édes ízek együttesét. Nálunk nagyon kedveltek a gyümölcsös-húsos ételek, így nem is volt kétséges, hogy a Horvátországból hozott, mézédes füge egy húsos ételben fogja bevégezni. Először a vékony csíkokra felvágott sertéskarajt lila hagymával, balzsamecettel, mézzel, és fűszerekkel puhára pároltam, majd ezután hozzáadtam a félbevágott fügét. Ekkor már csak néhány percig pároltam nehogy a friss, és érett füge főzés közben szétessen. Természetesen akinek éppen nincs otthon friss füge, és kedvet kapott ahhoz hogy elkészítse ezt az ételt, az aszalt fügével is elkészítheti. Abban az esetben a feldarabolt, aszalt fügét akkor adjuk hozzá a raguhoz amikor a hús már félpuhára párolódott. Én köretnek rizst készítettem, de ízlés szerint pl. krumplipürével is tálalhatjuk.





 Hozzávalók:

50 dkg sertéskaraj
1 nagy lila hagyma 
8-10 db füge (v 1 cs aszalt füge)
2 ek balzsamecet
2-3 ek méz
1,5 dl víz
őrölt fehér bors
őrölt fahéj
2 ek olívaolaj





A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük.

A wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lila hagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, majd pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a mézet, és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, és pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, majd fedjük le a wok (v. serpenyő) tetejét úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst.

Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve, pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon, és az ízek összefőjenek. (vigyázzunk nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik)

Közben enyhén sós vízbe főzzük ki a rizst. (ízlés szerint más köret is készíthetünk hozzá pl. krumplipürét)

Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, majd kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut.

(Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz amikor az már félig megpuhult, és így főzzük készre.)

1 megjegyzés: