2013. augusztus 27., kedd

Cukkini stefánia.



A stefánia  hallatán gondolom mindenkinek a darált húsból készült, a közepén főtt tojással készített, tepsiben sütött fasírt jut az eszébe. Eddig nekem is, de a facebook-on egy kedves csoporttársam Gabriella, elkészítette a cukkinis változatot. Mivel én magam is imádom a cukkinit, így nem is volt kétséges, hogy hamarosan sort kerítek rá. A napokban aztán leszedtem az utolsó cukkini termést a kertben, és első dolgom az volt, hogy ebédre cukkini stefániát süssek. Igaz kicsit elterült a tepsiben, mivel nem tekertem fel elég szorosan, de az ez az ízén mit sem változtatott. Tálaláskor aztán bazsalikomos paradicsomsalátával kínáltam, mely jól illett a fasírthoz. Cukkini kedvelőknek mindenképpen a figyelmébe ajánlanám.





Hozzávalók:

70 dkg cukkini (reszelve)
15 dkg zsemlemorzsa
3-4 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
2 db tojás
15 dkg sajt
1 cs bacon (20 dkg-os)
ételízesítő
őrölt fehér bors
szerecsendió
4 db főtt tojás
2-3 ek olívaolaj






A cukkinit és a sajtot reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A cukkinit enyhén sózzuk be, majd hagyjuk kicsit állni, még levet enged. Ezután gyengéden nyomkodjuk ki belőle a vizet.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd egy evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a töltelékbe tennénk.

Négy tojást főzzünk keményre, majd tegyük félre.

Tegyük bele egy tálba a gyengéden kinyomkodott cukkinit, majd adjuk hozzá a kihűlt, előpárolt vöröshagymát, és a reszelt sajtot. Nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és ízlés szerint fűszerezzük. Ezután dolgozzuk alaposan össze, majd adjuk hozzá először a zsemlemorzsát, majd az egész tojásokat is.

Terítsünk le egy nagyobb darab fóliát, majd helyezzük rá egymásmellé a bacon szeleteket. Ezután az alsó szélétől kicsit beljebb, halmozzuk rá a cukkinis massza felét, és egyenletesen lapogassuk el. A massza közepére helyezzük rá a főtt tojásokat, majd fedjük be a maradék masszával.
Végül a fólia segítségével csavarjuk fel úgy, hogy a bacon teljesen befedje.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg olívaolajjal.(bármilyen olajjal meglocsolhatjuk)
Ezután óvatosan helyezzük rá a baconös-cukkinitekercset.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

Tálaláskor ízlés szerint salátával kínáljuk. Én bazsalikomos paradicsomsalátát készítettem hozzá. (maradt néhány szelet, melyet teljesen kihűlve ettünk meg, és úgy is nagyon finom volt)

10 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, ezt el fogom készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan nem fogod megbánni, mert nagyon finom. Ízlés szerint még változtatni is tudsz rajta.

      Törlés
  2. Gizi, ez szuper, már azon jár az eszme, mivel helyettesítsem a zsemlemorzsát. Még másfél hét van a nagyon szigorú paleo diétámból, utána szép lassan elkezdem a kemény sajtot heti egyszeri alkalomra visszavezetni, és mindenképpen ki szeretném ezt a receptet próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla kíváncsian várom, hogy Te mivel helyettesíted a zsemlemorzsát.Én azért nem kezdem el a paleo diétát, mert nekem nagyon kemény. :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik ez a cukkinis megoldás!

    VálaszTörlés
  4. Szuper recept! És a sajtot bele-, vagy a tetejére teszed?

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmemet!!! Véletlenül kimaradt a receptből a sajt, de már javítottam. Belekeverem a cukkinibe. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom.

    VálaszTörlés
  6. Gizikém, micsoda ötleteid vannak. Ki is fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  7. Ez hatalmas ötlet! Gyönyörű lett,és biztosan nagyon is finom! Gratulálok!

    VálaszTörlés