2013. augusztus 9., péntek

Cukkiniszuflé.



A szuflé-ról gondolom mindenkinek egy légiesen könnyű, édes finomság jut az eszébe. Nekem pl. a csokoládé szuflé a kedvencem, egy gombóc vanília fagylalttal. (további szuflé receptek itt megtalálhatóak) Most viszont egy sós szuflé receptet szeretnék megosztani, melyet előételként, vagy éppen desszertként is feltálalhatunk. Mivel cukkiniimádó vagyok, és szeretem minél változatosabban elkészíteni, így amikor megláttam ezt a receptet az "egy falat.... Franciaország" című szakácskönyvben, rögtön tudtam, hogy én is elfogom készíteni. Kicsit azért izgultam, hogy vajon feljön-e majd olyan szép magasra mint a könyvben látható fotókon, de amikor megláttam hogy milyen szépen kezd felemelkedni, minden aggályom elszállt. A végeredmény pedig légiesen könnyű, ízre pedig egy nagyon finom szuflét kaptam.






Hozzávalók:

17 dkg cukkini
0,5 dl tej
1,5 dkg vaj
1,5 dkg liszt
4 dkg sajt (pl. eidami, parmezán..)
1 db újhagyma
2 db tojás
őrölt fehér bors

A formák kenéséhez vaj, szóráshoz zsemlemorzsa.






A cukkinit kockázzuk fel, majd enyhén sós vízbe főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd a tejjel együtt turmixoljuk össze.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett, addig pirítsuk hogy világos színű maradjon. (vigyázzunk nehogy megbarnuljon) Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a cukkinipürét, és keverjük simára.

Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá az apróra felvágott újhagymát, majd állandó keverés mellett, rotyogtassuk három percig.

Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot, és ízlés szerint a fűszereket. Ezután egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd apránként, óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A formákat kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával.
Ezután egyenlően elosztva kanalazzuk a formákba a masszát, majd töröljük körbe a formák belső peremét. (így a tészta nem ragad a forma falához, és szépen felemelkedik)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. (én próbaképpen bent hagytam a kikapcsolt, meleg sütőben, és 15 percig szépen megtartotta a formáját,  csak utána kezdett el összeesni)

Ezt a sós szuflét tálalhatjuk előételként, vagy nagy melegben édesség helyett desszertként is.

1 megjegyzés: