2012. július 12., csütörtök

Levendulás Albert keksz.



Nagyon ritkán sütök kekszet, na nem mintha  nem szeretném, csak éppen a kekszes doboz tartalma állandó nassolásra csábít. Így aztán inkább lemondok a kekszsütésről. A napokban viszont egy kedves ismerősömtől Erikától, kölcsön kaptam egy süteményes könyvet, melyben remek recepteket találtam. A keksz receptek között pedig felfedeztem az Albert keksz receptjét. Régebben többször vásároltam, és nagyon szerettem, főleg a ropogósága miatt. Tehát megláttam a receptet, és mivel nagyon egyszerűnek bizonyult, úgy döntöttem teszek vele egy próbát és megsütöm. A receptben szereplő hozzávalók mennyiségén semmit nem változtattam, csak a saját fejem után menve, megbolondítottam egy kevés levendulával. A végén pedig azt kaptam amit a recepttől elvártam, egy nagyon finom ropogós kekszet, melyben jól érződött a levendula íze, és illata. Így aztán egyáltalán nem bántam meg, hogy kekszsütésbe fogtam, és a levendula hozzáadása is remek ötletnek bizonyult. Persze levendula nélkül is megsüthető, a végeredmény pedig egy finom, omlós keksz. Jól zárható dobozba, hosszabb ideig eltartható, így egy csésze tea, vagy kávé mellé bármikor kínálhatjuk.






Hozzávalók:

17,5 dkg liszt
12,5 dkg kukoricakeményítő
1/2 cs sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
3 ek tej
1 cs vaníliás cukor
5 dkg porcukor
levendula (el is hagyható)


Szitáljuk bele egy tálba a lisztet, majd adjuk hozzá a keményítőt, a sütőport, és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd az ujjainkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá az ízlés szerinti mennyiségű levendulát. (a levendula el is hagyható!!!)

Kézi habverővel keverjük össze a tojást, a tejet, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és formázzuk gombóccá a tésztát. Végül csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre. (ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy pici tejet öntsünk hozzá)

A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd ízlés szerinti formájú kiszúróval, szúrjuk ki, vagy éles késsel vágjuk fel egyforma kockákra.
Ezután a kekszek tetejét villával szurkáljuk meg, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb.

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőfokon, süssük 15-20 percig, hogy szép világos barnára, ropogósra süljenek a kekszek. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve tegyük a kekszeket rácsra, majd hűtsük ki egészen. Jól zárható dobozba, hosszabb ideig is eltartható.


16 megjegyzés:

  1. Huha, tetszik. Csak kicsit kevésnek tűnik nekem a cukor, elég édes???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla nekem elég édes volt, a férjem szerint még elbírt volna egy kis cukrot.:)

      Törlés
  2. Az egyik kedvencem a levendulás keksz, gyakran sütök:)Legközelebb próbáld ki mandulával, biztos fog úgy is ízleni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon ritkán sütök kekszet, de örülök hogy ezt a receptet kipróbáltam. Mandulám nincs, viszont van mogyoróm, így azzal fogom kipróbálni. Köszi az ötletet.:)

      Törlés
  3. Nekem nagyon ízlene az biztos, még nem virágzik a levendulám, majd talán ősszel...addigra kap elég meleget/napfényt, de kipróbálom!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika nálad mindig olyan finom kekszekkel találkozom, biztosan ez is kedvedre való lesz. Levendula nélkül is finom, de érdemes várakozni rá.:)

      Törlés
  4. Nem vagyok nagy kekszrajongó, ettől függetlenül hetek óta kekszeket kívánok!! :D Állandóan a kekszek járnak a fejemben... ;) Klassz lett a Te albert kekszed, nekem külön tetszik benne a levendula - receptileg is, + kinézetre is > jól mutatnak a világos kekszben a kis lila levendula darabkák. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, ha ennyire vágyakozol a keksz után, érdemes lesz nekilátnod a sütésnek. Csak nem kívánós vagy??? Ízre is finom a levendulával, egy próbát mindenképpen megér.:)

      Törlés
  5. Mi ez Gizikém, fél azaz negyed porció? Ha azt akarom hogy én is megkóstoljam tripla porcióval kell kezdenem és másnap megismételjem.:)
    Csak amúgy tüntetik ek a gyerkőcök, szeretik nagyon a finom rágcsálni valót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Jucikám, nálunk egy ilyen adag keksz napokig, sőt egy hétig is kitart. Persze a jó étvágyú fiataloknak elhiszem hogy nem győzöd sütni.:)

      Törlés
  6. Megkívántam ám! A kekszes doboz csábítása nagyon ismerős, de gyakorolom az önuralmat:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi ez nagyon tetszik!!!:)) Sokszor én is gyakorlom, de van hogy a csábítás győz.:)

      Törlés
  7. Gizike, nagyon szépen sikerült a lavendulás kekszed...megmondom őszintén, én még nem sütöttem semmit a lavendulával, de gondolom hogy milyen kellemes izt ad a keksznek. Szivesen megkostolnám. Szépek a fotók is!
    Köszönöm a kedves leveledet, és hamarosan fogok válaszolni rá!
    Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm!! Régebben nem gondoltam volna, hogy valaha levendulát fogok a süteménybe tenni, pedig nagyon finom. Nagy kedvencünk még a levendulás limonádé. Egyszerű és finom recept, ha van levendulád nyugodtan próbáld ki, az unokáid biztosan szeretni fogják. Puszillak

      Törlés
  8. Gizike, megint fel tettem a- berry love- táblámra a Pinteresten a gyönyörü málna krémes zukkini csokoládés tortádat...büszke vagyok rád, igazán!
    Puszillak

    http://pinterest.com/foodandthrift/berry-love/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elisabeth! Nagyon köszönöm, olyan kedves vagy, és még a drága idődet sem sajnálod az én receptemre szánni. Köszönöm hogy belinkelted!! Puszillak

      Törlés