2012. április 17., kedd

Roppanós halpogácsa.




A GoodFodd magazin magyarul megjelenő 2. áprilisi számában található ez az egyszerű, ám nagyon finom halpogácsa. Már akkor eldöntöttem, hogy mindenképpen elkészítem, amikor csak nagyjából átlapoztam a magazint. Nem is várakoztam sokáig, igaz kisebb módosítással, készült ebédre. Csakis annyit változtattam a recept hozzávalóin, hogy a konzerv szardellafilét (mivel nekem nem volt itthon) lecseréltem konzerv tonhalra. Mivel a halpogácsába főtt krumpli is kerül, így már külön köretet nem is igényel, elég hozzá egy finom salátát kínálni. Azt persze nem tudom, hogy szardellafilével milyen ízű lett volna ez a pogácsa, de az biztos hogy tonhallal nagyon finom volt. A külső zsemlemorzsás réteg igazán ropogósra sült, a belseje pedig finom szaftos, puha maradt. Én fejes salátát kínáltam hozzá, és így is nagyon laktató volt. Mivel egy halpogácsa csak 336 kcal, így szerintem a salátával, egy diétában is megállja a helyét.






 Hozzávalók 4 db pogácsához:

30 dkg krumpli
1/2 ek dijoni mustár
3 ek majonéz
3 szál újhagyma
petrezselyemzöld
1 db tonhalkonzerv (15 dkg-os sós lében)
1/2 citrom reszelt héja
őrölt bors


Panírozáshoz:

1 db tojás
liszt
zsemlemorzsa
kevés olaj a sütéshez





A krumplit megpucolni, kockára vágni, és enyhén sós vízbe puhára főzni. Amikor már megfőtt, leszűrni, majd néhány másodpercre visszatenni a tűzre, hogy teljesen leszáradjon.(közben kevergetni kell, nehogy leégjen)
Ezután krumplinyomón átnyomni, vagy villával jól összetörni.

Az összetört krumplihoz ezután hozzákeverni a mustárt, a majonézt, az apróra felvágott petrezselyemzöldet, a vékonyra lekarikázott újhagymát, a reszelt citromhéjat, és a halat, majd ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal.
 Ezután kézzel alaposan összekeverni a hozzávalókat, majd négy pogácsát formázni a masszából.

A megformázott pogácsákat először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig zsemlemorzsába óvatosan beleforgatni.

Egy serpenyőbe kb. 2 dl olajat hevíteni, majd belehelyezni a bepanírozott halpogácsákat, és mindkét oldalukat 4-5 percig sütni, hogy aranybarnára,  ropogósra süljenek. Ezután papírtörlőre kiszedni, és a felesleges olajat leitatni a pogácsákról.

Tálaláskor ízlés szerinti salátát kínálhatunk hozzá. Én citromléből, egy pici vízből, édesítőszerből, csipet sóból, és olívaolajból készítettem salátaöntetet, és abba forgattam bele a salátaleveleket.

30 megjegyzés:

  1. Nekem is tonhalkonzervem van! Azt hiszem kipróbálom, mert én is ilyen ligt-os ebédeket készítek mostanában! :)) 4 pogácsának ennyi a kalóriatartalma, ugye? Csak véletlenül elírtad, mert egyel nem laknék jól! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, az újságban 1 pogácsára írta ezt a kalóriát. Annyira laktató a krumplival, hogy 2 db éppen elég a salátával, én legalábbis jól laktam vele.:)

      Törlés
  2. Szuper recept és nagyon gusztusos!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták lettek ezek a halpogácsák! A tonhalkonzerv pedig szuper ötlet hozzá, lehet én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.:)

      Törlés
  4. imádom, én is gyakran kézítek! Majd esetleg próbáld ki lazacból is, úgy is nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika gondolom lazaccal milyen finom lehet, köszi az ötletet, legközelebb kipróbálom.:)

      Törlés
  5. De jó kis recept, nagyon tetszik, én is ki fogom próbálni!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María, köszönöm. Mivel Nálad horgásznak a fiúk, szerintem másfajta, elősütött, vagy párolt hallal is finom lehet.

      Törlés
  6. Jaj de guszta Gizusom,nagyon fincsi lehet,főleg az első képen lévő salival:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ditta, köszönöm!! A sali magában is nagyon finom volt ezzel az ízesítéssel.:)

      Törlés
  7. Ha nem dobozos hal lenne benne, én is megenném :) Ifjabb koromban nem mulhatott el hét, hogy legalább háromszor-négyszer ne ettem volna tonhalat, vagy bármelyik hal konzervet, de az is biztos, hogy 20 éve nem ettem, és nem tudom meghatározni, hogy miért ? Gizusom ide gurithattál volna egy gombócot, hátha megjött volna az ihletem a halkonzervre :).....pedig úgy kívnom, s amikor előttem van, abszolut nem tudom megenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikikém, ez a tonhal sós lében volt, nem olajba, próbáld ki, hátha ennyi idő után, újra megtudod enni. Az olajos halkonzerveket én sem tudom megenni, még a szagától is kiráz a hideg.Szívesen gurítok én Neked akár több gombócot is.:)

      Törlés
  8. Valami hasonlót én is sütöttem már, nagyon finom volt. Ezt a formulát is mentem, mert nagyon tetszik. Mit nem adnék most két gurigáért...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, halfasírtot már én is sütöttem, de ez a krumplival együtt nagyon finom volt. Nyugodtan próbáld ki. Már küldöm is!!:))

      Törlés
  9. Ez valami hihetetlenül finom lehet! Mindenképpen ki fogjuk próbálni. Megvallom titokban számítottam rá, hátha úgy alakul, hogy el tudtok jönni. No de nem baj, majd legközelebb! A hal pedig isteni lehetett a salátával!
    Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sándor, sajnos nem tudtunk menni, de még biztosan lesz rá alkalom, hogy találkozzunk.
      A halat pedig nyugodtan készítsed el, biztosan Neked is ízleni fog.:)

      Törlés
  10. Guszta lett nagyon:) Ez egy klasszikus britt étel, én nagyon szeretem, főleg a lazacosat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, köszönöm. Kifogom próbálni a lazacos változatot is.:)

      Törlés
  11. Az biztos, hogy finom lehet:) Mentem is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, ha elkészíted, majd írd meg, hogy Neked ízlett-e.

      Törlés
  12. Nagyon jól néz ki! Én is szeretem a halpogácsát. Tonhallal különösen. A szardellának jóval jellegzetesebb az íze, de én inkább választanám a tonhalast! A fotón pedig annyira guszta! Finom, ropogós salátán kívül nem is kell egyéb mellé:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi köszönöm!! Bevallom szardellát még nem ettem, így én nem tudom azzal milyen lett volna, de így nagyon finom, az biztos.

      Törlés
  13. Gizike, ez szeintem nagyon különleges, guszta, és finom. A belseje nagyon izletes, puha a főtt krumplitol. Állitólag ez egy inkább Európai féle módon van készitve, igaz az Erzsinek, hogy Britt féle. Nálunk maradék halbol szokjuk késziteni, de nem teszünk bele krumplit.
    Könnyünek néz ki az elkészitése, és igazán gyönyörü és ropogós a külseje, avval az arany barna szép szinével. Szuperb!

    Megkaptam a leveledet, és a gyönyörü kerti virág képeket! Fogok válaszolni még ma este...köszönöm.
    Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, köszönöm!! Legközelebb próbáld ki Te is a krumplis változatot, meglátod milyen finom. Egy saláta éppen elég mellé, nagyon laktató.

      Leveled megkaptam, hamarosan válaszolok rá.Puszillak

      Törlés
  14. Nagyszerű recept, és biztos nagyon finom is. Pár ételt én is kinéztem már az újságból, de még nem sikerült megcsinálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami, köszönöm!! Nagyon jó receptek vannak mindkét számban, egymás után próbálgatom ki őket, és mindegyik finom.:)

      Törlés
  15. Gizike köszönöm a szuper receptet.Amikor olvastam eldöntöttem ezt akarom.De eddig mindig másképpen alakult az élet.Na ma sort kerítettem rá.Nem bántam meg.Az útmutatásod alapján készítettem.amikor sült gondoltam ezt én magam megeszem.A páromnak csináltam krumplipürét,mert ki tudja...Csináltam hozzá egy nagy tál salátát mindent bele szó szerint ami volt a hűtőben felszeltem és kapros joghurtos öntettel nyakon öntöttem.Alig vártam hogy ebédeljünk.A párom el volt ragadtatva ő is salátát evett hozzá.mondanom se kell mint a duda ugy belaktunk,a második fasírtot úgy tuszkoltuk le .Nagyon finom ,egyszerű és hát csak a legjobbakat róla.Mindenkinek ki kell próbálni.
    MInt annyiszor most is gazdagítottam a repertoáromat ,a tőled tanultakkal!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  16. nyanyus, de örülök hogy megírtad!!! Ugye milyen laktató, és a saláta éppen elég hozzá. Főleg ahogy magam elé képzelem a Te salátádat, már az is igen nagyon finom és laktató lehetett. Én köszönöm, hogy szívesen nézelődsz nálam, és azt is hogy el is készíted a recepteket.

    VálaszTörlés