2012. április 24., kedd

Csokoládés mogyorótorta rebarbarás-mascarpone krémmel.




Még a hétvégén sütöttem  ezt a tortát, és igaz először brownie szerepelt a terveim között, de végül nem bántam meg, sőt....... Mivel mostanában ritkábban sütök, így valami nagyon csokoládés sütemény után vágyakoztam. A brownie-nál pedig nem is tudok töményebb, csokoládés finomságot elképzelni. Viszont mielőtt hozzáláttam  volna a sütéshez, éppen a kertbe akadt egy kis elfoglaltságom. Ekkor megláttam a rebarbara bokrot, mely igencsak növekedésnek indult, és a szép hosszú szárak, csak úgy kínálták magukat. Rögtön le is vágtam néhányat, és az eredetileg betervezett brownie, rögtön átváltozott tortává, melyhez egy rebarbarás-mascarponés krémet gondoltam ki. Végül pedig két 20 cm-es tortaformában  csokoládés-mogyorós piskótát sütöttem, és az előzőleg puhára főzött rebarbarával ízesítettem a mascarpone krémet. Nekünk nagyon ízlett!!! A torta tésztája nem száradt ki, jó szaftos maradt a sütés után, és a krém pedig a rebarbarától egy finom pikáns ízt kapott.





Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es formához:

4 db tojás
4 ek porcukor (púpozott)
10 dkg darált mogyoró
12,5 dkg csokoládé (46%-os)
1 cs vaníliás cukor

Krém hozzávalói:

10-15 dkg rebarbara (nyersen)
cukor
2 cs vaníliás cukor
15 dk mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)





A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztani, majd hagyni hogy visszahűljön.

Az egész tojásokat, a porcukrot, és a vaníliás cukrot egy keverőtálba tenni, majd robotgéppel habosra keverni.

Amikor már jó habos (legalább háromszorosára nő) akkor belecsorgatni az olvasztott csokoládét, és fakanállal összekeverni.

Ezután óvatosan hozzákeverni a darált mogyorót, majd a két 20 cm-es sütőpapírral kibélelt tortaformába, egyenlően elosztva, belekanalazni a masszát.

Előmelegített sütőbe tenni a formákat, majd közepes hőfokon, 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyni, majd rácsra tenni a tortalapokat és teljesen kihűteni.

A rebarbara szárakat éles késsel megtisztítani, majd kisebb darabokra felvágni.
Felönteni annyi vízzel, hogy félig lepje csak el, majd hozzáadni 1-2 kanál kristálycukrot, és addig főzni hogy teljesen pépes állagú legyen. Ezután levenni a tűzről és botmixerrel pépesíteni, majd teljesen kihűteni. (főzés közben megkóstolni, és ízlés szerint cukorral ízesíteni)

A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verni.

A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni a teljesen kihűtött rebarbara pépet.
Ezután apránként, óvatosan a mascarponés-rebarbarás krémhez keverni a kemény habbá felvert tejszínt.

Az egyik teljesen kihűlt tortalapot egy tálcára helyezni, majd rákenni a krémet. Ezután ráhelyezni a másik tortalapot, majd a tetejét porcukorral ízlés szerint megszórni.

Tálalás előtt, éles késsel felszeletelni. Nagyon finom, még másnapra sem szárad ki a tészta, hanem jó szaftos marad.

13 megjegyzés:

  1. Imádom, ezt mindenképp kipróbálom, már az én rebarbarám is szépen nő. És ha már jó lesz akkor nincs menekvés :)

    VálaszTörlés
  2. Finom, finom, finom! Már nincs is szavam:) Rebarbarát sosem ettem, de annyit hallottam róla, gondolom finom:)) Szuper kis torta jött össze! Ismét:)

    VálaszTörlés
  3. Csak, csak, csak egy kis darabkát !!!! - ha lehetne !!!!
    Jaj de nagyon megkívántam.

    VálaszTörlés
  4. Gizi ezt mindenképpen imádtam volna én is!!! Ilyenre vágyom napok óta, de kitartok, aztán egyszer végig sütöm az összes kedvenc blogom, és veled kezdek!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Pompás!! Én is, én is kérek!

    VálaszTörlés
  6. Ne kínozzál tovább. Lökjél már egy szeletkét ide nekem!:-)) Nagyon guszta !

    VálaszTörlés
  7. Milyen szép magas, és milyen vastag krémmel... csak így egyszerűen nyami-nyami. :D

    VálaszTörlés
  8. Én is kérek egy NAGY szelet süteményt! Felfalnivaló!
    Ó Gizike te vagy a desszertek királynőjeeee!!!! Bizony! Bizony!

    VálaszTörlés
  9. Milyen szerencsés vagy, hogy rebarbara nő a kertedben! Itt is nagyon népszerű ez a gyümölcs(?) mert a hideget is szereti és túl sok nap sem kell hozzá...az meg ugye adott itt Dublinban:) Szívesen ennék egy jó nagy szelettel a tortából!:)

    VálaszTörlés
  10. Hát bizony én is csatlakozom az előttem szólokhoz, és kérnék egy kis szelettel:)

    VálaszTörlés
  11. Gizike, a tortád fantasztikus. A krém egy mennyei szépség és nagyon kreativ!
    Imádom mindenféle csokoládé féle tortákat, és süteményeket, de ilyen még nem is kostaltam...csatalkozokok én is a többiek közé. Szeretnék én is egy szép szeletet:DDD

    Köszönöm a kedves, nyugtató szavaidat, a blogomon!
    Puszillak

    VálaszTörlés
  12. Hát ez egyszerűen mesés :-))) Szuper kreatív vagy!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást, és elnézéseteket kérem, de most nincs rá időm hogy külön válaszoljak. Már a torta tésztája is nagyon finom, szaftos maradt, és a mogyorótól különösen finom lett, de szerintem dióval is megsüthető. A krém pedig mennyei finom lett a rebarbarával. Szerencsére a nagy hideg nem viselte meg a bokrot, és úgy látom még jó néhány finomságot eltudok készíteni.

    VálaszTörlés